Prostreno.cz

Domácími prostředky na léčbu ječného zrna

Udělala se vám na očním víčku malá boulička? Pak se jedná nejspíše o ječné zrno. Které domácí prostředky fungují?

Ječné zrno je malý korálek, který se nachází přímo u kořene řas. Jedná se o zánět mazové žlázy z oka. Tento zánět se po několika dnech obvykle změní v otok s nahromaděným hnisem.

Zánět obvykle vyvolává infekce bakteriemi (často stafylokoky). Obecně platí, že ječné zrno se po několika dnech zahojí samo, za žádných okolností byste se ho neměli snažit odstranit sami fyzicky. Zrna ječmene mohou být nakažlivá, takže se zbytečně nedotýkejte očí prsty. Také si pravidelně myjte ruce, abyste bakterie nepřenášeli na někoho jiného.

Při mírných projevem vám pomohou domácí prostředky.

Jak se tvoří ječné zrno

Existuje vnitřní i vnější ječné zrno. Vnitřní ječné zrno obvykle způsobuje zánět mazových žláz v očním víčku. Tyto žlázy dodávají tuk do slzné tekutiny. Vnější ječné zrno vyvolává zánět menších žláz, které produkují pot nebo kožní maz.

Příznaky ječného zrna

Infekce není obvykle nebezpečná, ale může být nepříjemná. Otok oka může také způsobit bolest, protože kůže je zde velmi pevná ve srovnání se zbytkem obličeje a tím vzniká vyšší tlak.

Ječné zrno obvykle zmizí samo, ale pokud se u vás vyskytnou příznaky, jako je bolest hlavy, zvýšená teplota nebo horečka, zduření lymfatických uzlin, malátnost, je vhodné navštívit lékaře.

Domácí prostředky k léčbě ječného zrna

Při jakékoli infekci nebo zánětu je důležité dostatečně pít. Zvlášť, pokud vás trápí i suchá oční sliznice, byste si měli zajistit alespoň dva litry vody denně. Případně se můžete také spolehnout na čaj nebo smoothies.

Tvaroh je skvělé jídlo k léčbě ječného zrna, protože přirozeně bojuje proti zánětu. Dejte trochu tvarohu na bavlněný hadřík a poté jej přiložte na zavřené víčko. Nechte 10 minut působit.

Také kaše ze lněného semínka je vhodným léčebným prostředkem. Lněné semínko uvařte s vodou (poměr 1 : 2), a pak kaši na bavlněném hadříku přikládejte na víčko několikrát denně.

Ječné zrno můžete potírat uvařeným a mírně ochlazeným heřmánkovým čajem nebo černým čajem. Jako obklad může posloužit krátce spařený čajový sáček.

Zdroj: www.firstaid.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rajská omáčka

(1 hlasů)

Želví maso

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat