Prostreno.cz

Potraviny vhodné pro alergiky

Období alergií, známé také jako „senná rýma“, trápí většinu populace. Pyl, stromy, trávy a plevel si neberou servítky. Kolikrát jste už byli v lékárně? Zahoďte pilulky, spreje a kapesníky a konečně se nadechněte. Tyhle přírodní poklady vám uleví!

Trápí-li vás svědění, slzení, rýma, kýchání a další příznaky alergie, okamžitě změňte svůj jídelníček a zařaďte do něj níže uvedené přírodní zázraky, které podporují imunitní systém, bojují proti zánětům a ulevují od příznaků alergií.

Zázvor

Zázvor obsahuje gingerol, účinnou složku, u které bylo zjištěno, že potlačuje produkci cytokinů pro aktivaci a proliferaci T buněk, což zase blokuje aktivaci B buněk a žírných buněk, jež se podílejí na uvolňování histaminu (1). V překladu řečeno, zázvor má léčebné vlastnosti, včetně těch analgetických a protizánětlivých, takže je při alergiích skvělým spojencem.

Kurkuma

Tohle koření bývá známé především pro své protizánětlivé vlastnosti. Kurkumin, aktivní složka kurkumy, se spojuje se zmírněním příznaků u lidí s artritidou a může také snížit otoky a podráždění horních cest dýchacích.

Cibule

Všestranná cibule je přirozeným zdrojem kvercetinu, jenž patří k přírodním antihistaminikům. Kvercetin je nejlépe známý pro své antioxidační vlastnosti, které stimulují imunitní systém a antivirovou podporu. Ve skutečnosti je hlavní složkou mnoha léků a doplňků na alergie. Hodit se vám bude informace, že nejvíce kvercetinu obsahuje cibule červené barvy – ideálně syrová, takže ji přidávejte do salátů, dipů, sendvičů a hamburgerů.

Zelený čaj

Zelený čaj má spoustu zdravotních účinků a pít ho lze i studený. Díky polyfenolům, flavonoidům a vitaminu C posiluje imunitní systém a bojuje s alergiemi. Zároveň blokuje enzym, který v těle štěpí histaminy, takže krotí svědění, slzení očí, kýchání a další nepříjemné stavy.

Citrusové plody

Bylo prokázáno, že konzumace potravin s vysokým obsahem vitaminu C posiluje imunitní systém, mírní příznaky nachlazení, ale také krotí alergickou rýmu. Proto jezte pomeranče, citrony, limetky a další čerstvé a šťavnaté citrusové plody. Chutnají i ve šťávách a smoothies!

Tučné ryby

Tučné ryby, ke kterým patří třeba losos, jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Ty vás díky svým protizánětlivým vlastnostem mohou zbavit příznaků alergie. Pokud ryby nejíte, kupte si lněná semínka či vlašské ořechy.

Ananas

Ananas je plný vitaminu C, což už by samo o sobě stačilo, ale jeho nejsilnější složkou, která pomůže s obranou proti alergii, je enzym bromelin. Bromelin se uplatňuje v boji proti zánětům a mírní projevy alergií (2).

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26403321/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870104/, www.healthfitnessrevolution.com, www.goodnet.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat