Prostreno.cz

Rostliny na pracovišti přispívají k nižší nemocnosti zaměstnanců

Chcete být v práci spokojenější, kreativnější, produktivnější, a navíc i zdravější? Doneste si do ní nějakou rostlinu. Její blahodárné účinky můžete pocítit už po 40 vteřinách!

V práci vás to poslední dobou vůbec nebaví ani nenaplňuje? Je možné to změnit. A ne, nejde o řešení v podobě okamžité výpovědi a nalezení nového místa. Existuje mnohem jednodušší východisko! Je zelené, roste v květináči a vyžaduje vodu. Hádáte správně – jde o rostliny!

Síla zelené zóny

Dle názoru některých vědců máme vrozenou potřebu být spojení s přírodou, čemuž se říká biofilie. Ovšem úměrně k tomu, jak se zvyšuje hustota zabydlování, pracovní doba i délka dojíždění, se nám snižuje čas, který v přírodě a přirozeném prostředí trávíme. To má negativní dopad na naši psychickou pohodu, což se odráží i v zaměstnání. I když je náš harmonogram ale přeplněný nejrůznějšími povinnostmi, stejně si kousek zeleně můžeme „ukrást“. Stačí mít okolo sebe pár rostoucích dekorací!

Obnova pohody i pozornosti

To, jak velký vliv příroda má, prokázala třeba studie zveřejněná v magazínu The Journal of Environmental Psychology. Její autoři rozdělili zúčastněné dobrovolníky do dvou skupin, přičemž první měla 40 sekund hledět na louku a druhá na betonovou střechu. Následně se ukázalo, že i tento krátký záblesk stačil k tomu, aby mozek pozorovatelů trávy přešel do uvolněnějšího a klidnějšího režimu. Ti, kteří sledovali palouček, vykazovali také lepší pozornost a pozor – dokonce i zdravější hodnoty krevního tlaku. Z těchto důvodů tedy odborníci doporučují, abychom si do pracovního prostředí umístili buď živé rostliny, nebo alespoň jejich obrázky a fotografie. Tohle prý dokáže omezit i vaši nemocnost!

Zaručená prevence neschopnosti?

Na tento pozoruhodný jev poukázala zase jiná studie, jejíž poznatky si 10 procentní nepřítomnost zaměstnanců vysvětlují kancelářským designem bez přírodních prvků a nedostatkem denního světla. Systematicky rozmístěné květiny podle tohoto výzkumu také posilují produktivitu a celkovou spokojenost na pracovišti. Co z toho plyne? Vyrazte do nejbližšího květinářství a pár zelených harmonizátorů psychiky si pořiďte. Tahle investice se vám mnohonásobně vrátí!

Zdroje: www.phys.org, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/0272494495900012?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, www.psycnet.apa.org/record/2014-30837-001





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat