Prostreno.cz

Banánová mouka jako nová superpotravina

Mouka ze zeleného banánu je nováčkem mezi superpotravinami. Bezlepková pšeničná alternativa je prý bohatá na živiny a podporuje štíhlou linii. Je opravdu tak dobrá?

Existuje již velké množství bezlepkových potravin včetně různých druhů mouky jako je mandlová, oříšková, kokosová nebo sójová. Nyní se připojuje k seznamu nejlepších alternativ pšenice také mouka ze zeleného banánu.

Na Jamajce, Haiti, v západní Africe a Střední Americe lidé již dlouho spoléhají na mouku vyrobenou z banánů, protože je považovaná za zdravou a vhodnou při dietě. V Evropě se s ní dokonce obchoduje jako s novou superpotravinou. Ale je celý ten humbuk kolem banánové mouky oprávněný?

Superpotravina díky odolnému škrobu

Banánová mouka se vyrábí z oloupaných a sušených nezralých banánů. Neobsahuje pšenici, ale obsahuje odolný škrob. Jedná se o typ sacharidu, který tělo nedokáže strávit. Zatímco škrob obsažený v bramborách se v našem tenkém střevě rozkládá na glukózu, tedy cukr, u rezistentního škrobu se to neděje. Zůstává v těle, udržuje hladinu cukru v krvi a zajišťuje zdravé trávení. Při zahřátí se však jeho pevnost vytrácí. Proto je nejlepší používat banánovou mouku v syrovém stavu.

Mouka ze zeleného banánu – draselná bomba

Kromě toho je banánová mouka bohatá na důležité živiny, zejména draslík. Šálek pšeničné alternativy dokáže pokrýt téměř polovinu vaší denní potřeby draslíku!

V syrovém stavu může banánová mouka pomoci i při hubnutí, protože tělo musí vynaložit více práce, aby přeměnilo škrob na energii. Čím více musí naše tělo během trávicího procesu pracovat, tím více kalorií se spálí. To také způsobuje zrychlení metabolismu. Navíc banánová mouka rychle zasytí.

Chuť bezlepkové mouky mimochodem připomíná pšeničnou mouku s banánovým nádechem. Skvěle se hodí na pečení, třeba na banánový chléb. Můžete jím nahradit klasickou mouku, navíc bez přepočítávání receptů v poměru 1 : 1.

Zdroj: www.fitforfun.de/news/bananenmehl-haelt-das-neue-superfood-was-der-hype-verspricht-298672.html





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat