Prostreno.cz

Domácí prostředky proti otravným mouchám

Domácími prostředky proti mouchám se můžete hmyzu zbavit účinně a přirozeně, aniž byste mu ublížili. Jaké jsou triky s přírodními prostředky?

Většině lidem mouchy v bytě vadí – co ale pomáhá? Existuje několik domácích prostředků na mouchy, které zaženou ty otravné spolubydlící, aniž by je zabily.

Tyto šetrné metody mají smysl, protože mouchy – stejně jako ostatní hmyz – významně přispívají k životnímu prostředí. Slouží nejen jako potrava pro ptáky, ryby a pavouky, ale jsou také přirozenými pomocníky při čištění. Domácí prostředky, které zabíjejí mouchy, by proto měly být vždy až tou poslední možností.

Co pomáhá proti mouchám?

„Slabou stránkou“ much a vaší výhrou je muší jemný čich – některé pachy je totiž snadno odeženou. Škůdce mohou odradit zejména éterické oleje, některé druhy zeleniny a koření. Toto jsou čtyři nejlepší domácí prostředky:

Vavřínový olej

Mouchy se vyhýbají vůni esenciálních olejů. Zvlášť účinný je vavřínový olej: stačí přidat pár kapek vavřínového oleje do vody v aromalampě nebo difuzéru, aby se vůně mohla šířit po místnosti. Další možností je nakapat olej na hadřík a umístit jej k oknu, aby odpuzoval hmyz. Pokud se mouchy pohybují kolem odpadkového koše, můžete dát olej a vodu do rozprašovače a nastříkat směs na postižené předměty.

Další esenciální oleje, které mouchy nesnášejí, jsou hřebíček, levandule, máta peprná, citron a eukalyptus.

Rajčata a bazalka

Vlastně příjemná vůně, kterou mušky vůbec nesnášejí, je vůně rajčat a bazalky. Jak bazalka v kuchyni, tak rostliny rajčat na terase nebo balkonu jsou přirozeným způsobem, jak zahnat mouchy. Další výhoda je, že zápach také odrazuje komáry.

Na zahnání much a jiných škůdců se kromě bazalky hodí také meduňka, máta peprná a levandule.

Pálivé koření

Pálivé koření jako chilli a kajenský pepř se osvědčili: Chcete-li odradit mouchy, stačí dát koření do misky s teplou vodou, rozpustit je v ní a umístit k oknu. Nebo směs můžete naplnit do rozprašovače a nastříkat na zamořená místa.  

Zápalky

Dalším trikem, jak se zbavit much, a především vajíček, jsou sirky. Zapíchnutí zápalek dnem vzhůru do půdy v květináči uvolní síru. Ta zabíjí vajíčka, takže nemají možnost se dále množit.

Abyste se much zbavili opravdu úspěšně, je nejdůležitější rychle odstraňovat zbytky potravin – a to i z odpadkových košů. Dále je vhodné napadené rostliny přesadit, přezrálé ovoce rychle sníst nebo zlikvidovat a potraviny správně skladovat – pak budou mít i domácí prostředky proti mouchám trvalý účinek a zabrání dalšímu napadení.

Zdroj: www.praxisvita.de/4-hausmittel-gegen-fliegen-natuerlich-und-effektiv-18861.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Tacos s lososem

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat