Prostreno.cz

Živiny, které byste ve stravě měli upřednostnit

I když je váš jídelníček plný zdravých potravin, stále vám určité živiny mohou scházet. Proč nemáte dostatek vápníku? A jak je možné, že postrádáte hořčík? Ani s vitaminem D to teď zřejmě nebude žádná sláva.

Dle obecných rad jíte ovoce a zeleninu. Také si hlídáte cholesterol a nepodceňujete vlákninu. A cukr? S tím jste skoncovali už dávno! Bez ohledu na to, kolik kapusty a hnědé rýže zkonzumujete, je tu pořád spousta věcí, které sabotují vaše výživné cíle. Zde jsou živiny, kterých proto stále nemáte dost!

Vápník

Vápník není důležitý jen pro kosti a zuby, protože ovlivňuje také srážlivost krve, reguluje srdeční rytmus a podporuje nervové funkce. Je tedy třeba mít ho dostatek. Jenže potraviny s vyšším obsahem soli vás o něj připravují. Zbývající vápník se ke všemu může špatně vstřebávat, a to kvůli kávě nebo alkoholu. „Statistiky ukazují, že deficitem této látky trpí zhruba tři čtvrtiny žen a takřka polovina mužů,“ varuje australská dietoložka Felicity Curtain. Podle ní není od věci podstatně navýšit spotřebu mléčných výrobků. Vsadit prý ale můžete i na tofu, ořechy a semínka.

Hořčík

O hořčíku se často hovoří jako o prostředku, který je spásou pro jedince se stresujícím zaměstnáním. Je pravda, že na únavu i pocuchané nervy skutečně zabírá, ale potřebují ho i svaly. Klíčový bývá také pro buňky, neboť se účastní procesů jejich dělení. Může vám scházet? Nedá se to vyloučit. „Problém s hořčíkem je ten, že lidé zkrátka nemají dost listové zeleniny, protože ji jedí jen občas. Ani kvalita půdy není taková, jaká bývala, což ovlivňuje množství živin v rostlinné stravě,“ stěžuje si další australská nutriční terapeutka Katie King. Dlužno dodat, že hořčík kromě listové zeleniny naleznete i v mandlích, ovesných vločkách a avokádu. Po čem dalším možná volá vaše tělo?

Vitamin D

„Déčko“ získáváme hlavně ze slunce, neboť hřejivé paprsky spouští jeho samovolnou výrobu. Copak se ale teď můžeme opalovat, když je venku zima a halíme se do svetrů? Aby vám látka, na kterou spoléhají zuby, trávicí enzymy a imunitní systém, nechyběla, zařaďte do jídelníčku více hub. Načerpáte ji také z vaječných žloutků a tučných ryb, upozorňuje zmíněná dietoložka Katie King.

Zdroj: www.houseofwellness.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat