Prostreno.cz

Sladkost v podobě javorového sirupu si neodpírejte

Co všichni mají na tom javorovém sirupu? Je toho spousta. Věděli jste, že působí proti zánětům a snižuje riziko rakoviny? Nebo že posiluje imunitu? Musíte si ale vybrat kvalitní produkt. Podle čeho ji lze poznat?

Ne všechno, co je husté, lepkavé a opravdu sladké, nutně musí být zdravotní pohromou. Podívejme se třeba na med či javorový sirup! Obojí se považuje za skvělou alternativu rafinovaného cukru, který si přezdívku „bílé zlo“ nevysloužil jen tak pro nic za nic. Že jste javorový sirup ještě neochutnali?

Dar přírody se stal tradicí

Koncentrovaná míza javoru cukrového. To přesně je tento sirup, pro jehož získání se do dospělých stromů musejí vrtat hlubší otvory. Surová vytékající míza putuje do záchytných nádob a následně se odpařuje, čímž vzniká ochucovadlo, jež je neodmyslitelnou součástí americké i kanadské kulturní tradice. Jak si ale vybrat to správné?

Na procentech záleží!

Javorová nabídka je v obchodech poměrně široká, což může být pro zákazníky trochu matoucí. Tyto sirupy se totiž neliší jen cenou, ale i barvou, chutí a samozřejmě také kvalitou. Chcete-li mít jistotu, že v rukou nedržíte podřadný výrobek, důkladně si prostudujte etiketu. Pokud poukazuje na 100procentní čisté složení bez přídavku zbytečných konzervačních přísad, aromat a barviv, jste na dobré cestě. Obecně platí, že čím je sirup světlejší a jemnější, tím je cennější. A samozřejmě také zdravější. S jakými účinky se spojuje?

Prevence rakoviny i lék na migrény

Kvalitní javorový sirup obsahuje působivé množství antioxidantů, proto lze jeho zařazením do stravy předcházet zánětlivým stavům, jako je revmatoidní artritida, diabetes, rakovina, migréna, astma nebo chronický únavový syndrom. Vysoký obsah cenných živin, a to včetně zinku, přispívá i k posílení imunity. Jeho nutriční profil napomáhá také při zpomalování procesu stárnutí. Do souvislosti se však dává i s prevencí kardiovaskulárních onemocnění, neboť podporuje regulaci škodlivého cholesterolu i normalizaci krevního tlaku. Tak proč si kávu, čaj i život neosladit právě javorovým sirupem? Bude-li jeho konzumace uvážená a rozumná, může jen prospět.

Zdroje: www.healthdigezt.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Plněné knedlíky s uzeným

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat