Prostreno.cz

Stav těla po vypití koly

I menší sklenkou koly si vyčerpáte denní doporučené množství cukru. A to se neobejde bez váhových následků! V sázce však nejsou jen kilogramy navíc. Tento nápoj vás připraví o vápník a zinek. A za jak dlouho vyprchají jeho energizující účinky?

Sladké perlivé limonády se pijí po celém světě. Mezi ty vůbec nejoblíbenější bezesporu patří kola, která svým výrobcům vynese během jednoho roku zisk okolo osmi miliard dolarů. Příznivci tohoto občerstvení velebí jeho nenapodobitelnou chuť, odborníci varují, že nejde o nic zdravého. Jaké účinky má kola bezprostředně po konzumaci?

10 minut

Víte alespoň přibližně, jaké je denní doporučené množství cukru? Pro lepší představu existuje jedno všeříkající přirovnání – tento příděl překročíte ve chvíli, kdy si dáte víc než 0,3 litru koly. Během prvních deseti minut se několik čajových lžiček cukru dostane do vašeho systému. A vlastně, nejen to. Hned s prvními doušky tam pošlete i kyselinu fosforečnou, o které je známo, že narušuje správnou absorpci vápníku, což může ohrozit zuby i kosti.

20 minut

Zmíněný nápoj rychle prochází střevy a žaludkem. Rychle také stoupá hladina cukru v krvi, což způsobuje „výbuch“ inzulinu. Játra chtě nechtě musejí reagovat na glukózu v krevním oběhu a začnou ji aktivně ukládat.

30 minut

Pozvolna se projevují účinky kofeinu. Zorničky se lehce rozšíří, tlak zvýší a s ním trochu i srdeční frekvence. Únava je rázem pryč a vy se cítíte nabití energií. Skvělý pocit, že?

40 minut

Přibližně po 40 minutách se nárůstu dočká i hladina dopaminu, která v mozku zaútočí na „centrum potěšení“. Jste veselí a dobrou náladu můžete rozdávat. Ale nevydrží to dlouho.

50 minut

Do hry vstupují diuretické schopnosti kofeinu, takže není zbytí a musíte na toaletu. Vaše tělo spolu s močí evakuuje i navázaný hořčík, draslík, zinek a vápník. Výdej těchto látek se totiž po požití kofeinu rapidně zvyšuje.

Více než 60 minut

Slinivka břišní registruje nadbytek cukru a vyšle inzulin, aby ho trochu zredukoval. Energetický doping tedy ztrácí na síle a pomalu se dostavuje únava, rozmrzelost, jakási zpomalenost a žízeň. Máte chuť na další sklenky koly, neboť obsažená umělá sladidla podněcují závislost a zvyšují touhu, kterou může uhasit jen opětovná dávka. A tím se začarovaný kruh začne roztáčet nanovo.

Zdroj: www.1mhealthtips.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Palačinky

(1 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat