Prostreno.cz

Teplá snídaně uleví vašemu trávení 

Kaše, míchaná vajíčka nebo palačinky jsou nejen dobré, ale také podporují vaše zdraví. Z těchto důvodů byste měli vsadit na teplou snídani.

Patříte k lidem, kteří rádi snídají müsli s (rostlinným) mlékem nebo jogurtem nebo staré (tedy spíše čerstvé) dobré pečivo? Ve skutečnosti byste svému zdraví udělali obrovskou laskavost, když byste si místo toho dali něco teplého k snídani. Proč to tak je?

Uleví vašemu trávení

Vařením nebo ohříváním snídaně ulehčíte svému trávení o velkou část práce, protože teplé jídlo je lépe stravitelné než studené a syrové. Ve srovnání s müsli s mlékem odlehčuje kaše odlehčuje trávicímu traktu, protože vyžaduje méně energie na trávení.

Posiluje imunitní systém

Čímž se dostáváme rovnou k druhému bodu: Jelikož se trávicí trakt nemusí tolik namáhat, aby zpracoval teplou snídani, má více času na jiné úkony. Například pro náš imunitní systém, který se z velké části nachází ve střevě. Lahodným vařeným jídlem na začátek dne posilujete dlouhodobě i svůj imunitní systém.

Sleduje vaše vnitřní hodiny

Bez ohledu na to, zda hledáte odpovědi ve starověkém indickém zdravotním učení ajurvédy nebo v tradiční čínské medicíně (TCM) – oba systémy v tomto případě říkají totéž: Podle vašich vnitřních hodin nejlépe podpoříte celý svůj organismus, když si ráno si dáte teplou snídani

V ajurvédě je ráno časem kapha dóši, tedy energetického typu, který je spíše pomalý. To také znamená, že vaše zažívání nemá po ránu tolik síly a může tedy snáze zpracovat něco teplého.

Podle TCM je ráno dobou sleziny. To je zase úzce spojeno s plícemi, které můžete posílit konzumací lahodných teplých cereálií.

Chrání vás před chutěmi

Když už jsme u TCM: Pokud si dáte teplou snídani, pravděpodobně budete mít během dne dokonce menší hlad – alespoň menší chuť na svačiny mezi jídly. Riziko touhy po jídle, známé také jako nedostatek qi sleziny, můžete minimalizovat tím, že si dáte teplou snídani. Je to proto, že posilujete svou slezinu a její zásobování energií – Qi znamená v TCM životní energii.

Tipy a nápady na teplou snídani

Kaše 

Pokud rádi jíte ovesné vločky, lahodná ovesná kaše je pro vás tou pravou teplou snídaní. Obilné vločky s přísadami a kořením dle vlastního výběru jednoduše uvařte v hrnci v trošce vody. Co takhle ovoce, ořechy a trocha skořice? Kurkuma je také skvělé koření na snídani, protože působí protizánětlivě a posiluje imunitní systém.

Míchaná vejce nebo palačinky

Co takhle míchaná vejce? Palačinky jsou také skvělou variantou teplé snídaně, pokud rádi jíte vaječná jídla. Pokud vajíčko zkombinujete s bylinkami a jemně uvařenou zeleninou nebo palačinky s trochou ovoce, dodáte tělu další cenné živiny.

Toastový chléb

Je vaším oblíbeným jídlem krajíc chleba k snídani? Žádný problém! Existuje jednoduché řešení: Jednoduše vložte chleba do toustovače. Samozřejmě nemáte takové pozitivní účinky na zdraví, jaké vám nabízí kaše se superpotravinou ovesnými vločkami – ale chleba je alespoň teplý a lépe stravitelný než studený.

Zdroj: www.howtoeat.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat