Prostreno.cz

Klidný spánek od protinožců

Stres z Vánoc, obavy ze ztráty zaměstnání, tíživá finanční situace nebo zdravotní komplikace mysl zaměstnávají natolik, že je těžké jen tak zavřít oči a usnout. Naštěstí existují dobroty, které vám s tím mohou pomoci!

Nespavost postihuje 30–45 % dospělé populace. Primární nespavost pak (nespavost bez základního onemocnění) postihuje 1–10 % běžné populace a až 25 % starších lidí. Strava i spánek jsou komplexní, což znamená, že neexistuje univerzální recept, který by zabíral na všechno a všechny, nicméně některá jídla a nápoje si mnozí v souvislosti s rychlejším nástupem spánku pochvalují.

Kiwi

Kiwi je malé ovoce oválného tvaru, které je populárně spojováno s Novým Zélandem, i když se pěstuje v mnoha zemích. Obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, zejména vitaminy C a E, stejně jako draslík a folát. Podle některých vědeckých zjištění konzumace kiwi zlepšuje spánek.

V jedné studii lidé, kteří snědli kiwi hodinu před spaním, usnuli rychleji než obvykle, navíc spali déle a jejich noční regenerace byla kvalitnější. Není s jistotou známo, z jakého důvodu je kiwi tak účinné, ale vědci se domnívají, že by to mohlo souviset s jeho antioxidačními vlastnostmi. Navíc se v něm ukrývá serotonin, ze kterého se v těle vytvoří melatonin, což je hormon, který je zodpovědný za klidný spánek.

Třešně – třešňová šťáva

Ti, kdo pijí šálek třešňového džusu denně, taktéž usínají rychleji a jejich spánek je efektivnější. Třešně jsou totiž domovinou již zmíněné sloučeniny zvané melatonin, a to dokonce ve větším množství, než dokáže tělo samo vyprodukovat. Melatonin reguluje cirkadiánní rytmus (biologické hodiny).

Mastná ryba

Ano, porce tučné ryby k večeři je velmi vítaná! Odborníci jsou přesvědčeni, že právě tučnější rybky poskytují zdravou dávku vitaminu D a omega-3 mastné kyseliny, jež se podílejí na regulaci serotoninu v těle. Je důležité jíst je jíst dvakrát až třikrát týdně a pozor, převážně teď v zimě, kdy je hladina déčka nižší.

Ořechy

Ořechy jako mandle, vlašské ořechy, pistácie a kešu se považují za spojence dobrého spánku. Obsahují melatonin a také esenciální minerály, jako je hořčík a zinek, látky, které jsou nezbytné pro řadu tělesných procesů.

Rýže

Říká se o ní, že je to královna sacharidů, což se nedá popřít. Rýže je ovšem víc než to. Když porovnáte ji, pečivo a těstoviny, tak po rýži se prý usíná ze všeho nejdříve.

Co dalšího můžete pro klidný spánek udělat?

Omezte příjem kofeinu, zejména odpoledne nebo večer, kdy vás jeho povzbuzující účinky mohou udržet v noci vzhůru. Vyvarujte se alkoholu a choďte spát ve stejnou dobu jak přes všední dny, tak i o víkendu.

Zdroje: www.vyspise.cz, www.sleepfoundation.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat