Prostreno.cz

Skladované koření nevydrží věčně

Sáček s kořením nebo sušenými bylinkami nemusí být v dobré kondici už ve chvíli, kdy si ho z obchodu přinesete domů. Jak je to možné? A proč vám datum jeho expirace mnoho neřekne?

Konečně zkoušíte nový recept, který vás láká už nějakou dobu. Dodržujete přesný postup a s veškerou precizností odměřujete množství koření a bylinek tak, jak se píše v kuchařce. S napětím očekáváte, že daný pokrm vaše chuťové buňky doslova omámí. Jenže ouha, žádný gastronomický zážitek se nekoná. Jak to, když jste se do puntíku řídili pokyny? Možná vám jídlo poněkud pokazila skladované koření, které už dávno není v kondici. Není už čas na revizi kořenek?

Nic netrvá věčně

Obvykle se doporučuje nepoužívat koření déle než osm měsíců. Ale buďme upřímní – kdo má to srdce vyhodit sáček toho či onoho, ze kterého příliš neubylo? Při vaření vždycky stačí jen špetka, proto všemožné sypké přísady využíváme do té doby, dokud zkrátka nedojdou. Nechceme přece zbytečně plýtvat! Pravda je ale taková, že tyto kuchyňské ingredience už mohou být poněkud „načaté“ ve chvíli, kdy si je z obchodu přinesete domů. Možná tomu nebudete věřit, ale koření může trvat i několik let, než se dostane z farmy do supermarketu a z něj zase k vám. To je také důvod, proč se špičkoví kuchaři zaměřují na ingredience od menších společností s rychlejším dodavatelským řetězcem.

Vzduch jako nepřítel

Přestože jsou zmíněné sušené přísady považovány za stabilní produkty, co se příliš nekazí, reagují na přímé sluneční záření, vzduch, bakterie i vlhkost. Pokaždé, když otevřete kořenku nebo vložíte prst do sáčku, oxidují a přicházejí tím o aroma, barvu i chuť. A je tu i další problém. Datum „výroby“, o němž informuje obal, nesouvisí s datem sklizně koření, udává jen období, kdy bylo zabaleno. To znamená, že ten muškátový oříšek, tymián i rozmarýn mohl dlouho ležet někde ve skladu, a to ve špatných podmínkách. Měňte tedy své poklady častěji, skvělým vodítkem pro výměnu bývá nevýrazná vůně i chuť, která vám jídlo rozhodně nevylepší.

Zdroj: www.insider.com, www.kitchentips.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat