Prostreno.cz

Toto je nejméně škodlivý alkoholický nápoj

Alkohol je metlou lidstva a lékaři od jeho konzumace odrazují. Přesto je tu jeden nápoj, o kterém se říká, že má pozitivní účinky na lidské zdraví. Jakou má barvu a proč je nejméně škodlivý?

Konzumace alkoholu má důsledky pro zdraví a pohodu těch, kdo pijí, a potažmo i pro životy lidí v jejich okolí. V průběhu let vědci zdokumentovali účinky alkoholu na mnoho tělesných orgánových systémů a jeho roli ve vývoji různých zdravotních problémů, včetně kardiovaskulárních onemocnění, cirhózy jater a abnormalit plodu. Užívání a zneužívání alkoholu také přispívá ke zraněním, automobilovým srážkám a násilí. Alkohol může výrazně ovlivnit produktivitu a absenci pracovníků, rodinné interakce a školní výsledky, a dokonce má přímou či nepřímou schopnost zabíjet. Je také známý vztah mezi ním a krevním tlakem, protože hypertenze je hlavním rizikovým faktorem pro cévní mozkovou příhodu (1).

Kdo pije, tomu játra pláčou

Všichni vědí, že snížení příjmu alkoholu je dobrým krokem z mnoha důvodů, včetně ochrany zdraví jater, neboť alkohol zvyšuje riziko cirhózy (2). Tedy nejen to. Existuje mnoho důkazů, které varují, že jakýkoli alkohol jakéhokoli typu může zvýšit jaterní komplikace. Je také obtížné znát riziko alkoholu, když máte jiné onemocnění jater, jako je ztučnění jater nebo virová hepatitida. Proto lékaři radí nepít více než jednu sklenici denně pro ženy a dvě denně pro muže. Ale pokud se alkoholu přece jen nechcete vzdát, věřte, že existuje jeden nápoj „pro dospělé“, který má lepší pověst než ty ostatní.

Jen červené víno to může být

Pokud máte zdravá játra, sáhněte po červeném víně. Konzumace tohoto rudého „nektaru“ je celosvětově populární po mnoho staletí. Na základě studií in vitro a in vivo může určité množství každodenní konzumace vína zabránit různým chronickým onemocněním. To je částečně způsobeno přítomností a množstvím důležitých antioxidantů v červeném víně, ke kterým patří vinné polyfenoly, zejména resveratrol, antokyany a katechiny.

Resveratrol je aktivní v prevenci kardiovaskulárních onemocnění tím, že neutralizuje volné kyslíkové radikály a reaktivní dusíkaté radikály, proniká hematoencefalickou bariérou a tím chrání mozek a nervové buňky. Také snižuje agregaci krevních destiček, a tak působí proti tvorbě krevních sraženin nebo trombů (3).

Kdy se skleničky radši vzdát?

V každém případě se sluší uvést, že žádná míra alkoholu není bezpečná. Lékaři důrazně nedoporučují konzumaci alkoholu těhotným a kojícím ženám, lidem mladším 18 let, osobám s určitými zdravotními potížemi a jedincům užívajícím léky, jež mohou s alkoholem interagovat.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6713002/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25634330/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6099584/





Celkem 25 komentářů

Siraellen
06.01.2023
Ty koscher, ty budeš nějaká důležitá. lepší je si zapíchat a potom jít s kámošema na poradny pivo. s t
05.01.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat