Prostreno.cz

Babiččiny domácí léky na kašel

Babiččiny domácí léky na kašel existují již dlouho – a existuje k tomu dobrý důvod! Zbavte se kašle s těmito jemnými a přírodními pomocníky.

Kašel je vždy nepříjemný – a my se ho chceme co nejrychleji zbavit. Nejprve se obvykle objeví suchý, dráždivý kašel a o několik dní později se hlen v dýchacích cestách rozpustí a lze jej vykašlat. Často je nám to nepříjemné, ale nutkání ke kašli je rozumným ochranným reflexem těla – s hlenem vykašláváme i patogeny. 

Babiččin domácí lék na kašel: Co pomáhá? 

To samozřejmě neznamená, že se musíme nechat symptomy sužovat týdny – zvláště ne, když nám silný kašel brání v klidném spánku. A nemusí to být zrovna drahý sirup proti kašli z lékárny. Protože babiččiny domácí léky na kašel pomáhají zmírnit příznaky s domácími prostředky.

Inhalace 

Inhalace je vhodná jak pro tišení suchého kašle, tak pro uvolnění hlenu při produktivním kašli. Nejjednodušší způsob je pomocí inhalátoru –stačí jej naplnit trochou vody a poté klidně a zhluboka dýchat a vydechovat. Pokud nemáte inhalátor, jednoduše použijte misku, přehoďte si přes hlavu ručník a pak páru inhalujte. To byste měli opakovat přibližně každé tři hodiny. 

Při suchém kašli pomáhá při inhalaci výluh ze šalvěje. Zklidňuje sliznice a zmírňuje nutkání ke kašli. V případě přetrvávajícího kašle, například zánětu průdušek nebo nachlazení, se doporučuje několik kapek éterického oleje (např. mentolu), který pročistí dýchací cesty. Ale pozor – tyto oleje nejsou vhodné pro děti a astmatiky! 

Bramborové zábaly 

Zábaly prsou jsou pravděpodobně jedním z nejstarších babiččiných domácích léků na kašel a nachlazení. K tomu se uvaří brambory, zabalí do lněného plátna a rozmačkají. Jakmile bramborový zábal vychladne na příjemnou teplotu, lze jej přiložit na prsa a zafixovat. Zábal poskytuje uklidňující teplo. Mimochodem, je to také dobrý domácí lék na bolest v krku a na horečku!

Čaj 

Při kašli platí: hodně pijte! Mělo by to být 2,5 až 3 litry denně. Zejména voda, ale také čaj s bylinkami, pomáhá zejména heřmánek, ibišek, tymián, islandský mech, řešetlák a další. Bylinky jemně tiší nutkání ke kašli a působí jako odstraňovač hlenů. A čaj umí ještě víc! 

Cibulová šťáva

Cibulová šťáva může znít na první pohled trochu odpudivě, ale díky přidání medu nebo cukru nechutná vůbec špatně a je účinná proti suchému kašli. Cibuli nakrájejte na malé kousky, pokapejte medem nebo posypejte trochou cukru a směs uzavřete do vzduchotěsné nádoby. Šťáva z cibule by se měla louhovat několik hodin, nejlépe přes noc. Potom se ráno, v poledne a večer užívá lžíce cibulové šťávy proti kašli. 

Mimochodem: Cibule je díky svým antibakteriálním a protizánětlivým vlastnostem vhodná i jako domácí lék na mnoho dalších neduhů, například jako babiččin domácí lék na bolest ucha. A med je také opravdový všeuměl! Přírodní antibiotikum jako med, cibule a česnek mohou pomoci proti mnoha neduhům.

Kapky proti kašli

Kapky proti kašli mohou působit dvěma způsoby: Buď tiší nutkání ke kašli, nebo podporují uvolňování hlenu. Pro zmírnění suchého kašle obsahují obvykle éterické oleje, které stimulují tok slin. Akutní záchvat kašle lze tímto způsobem zklidnit. Aby se dalo lépe vykašlávat, často se do kapiček proti kašli používají bylinné směsi (např. z tymiánu nebo šalvěje), které hleny zvlhčí.

Zdroj: www.brigitte.de/gesund/naturheilmittel/das-sind-die-besten-hausmittel-gegen-husten-11260968.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat