Prostreno.cz

Výhody čaje z mandarinkové kůry

Mandarinku sníte a kůru z ní vyhodíte? Velká chyba! Kůru usušte a zpracujte. Patří totiž k nesmírně cenným přírodním pokladům, které se zdravím dělají zázraky!

Až budete příště nakupovat mandarinky, může být dobré věnovat větší pozornost slupce než šťávě. Nejen, že je voňavá a dobře se s ní zatápí, ona se směle může vyrovnat nejsilnějším bylinkám! Co všechno umí?

Snižuje cholesterol

Mandarinková kůra má vlastnosti snižující cholesterol (1). Sloučenina nalezená ve slupkách citrusových plodů má dokonce podle studie amerických a kanadských vědců potenciál snižovat cholesterol účinněji než některé léky na předpis, a to bez vedlejších účinků. Navíc bylo zjištěno, že slupky obsahují 20krát více antioxidantů než šťáva. Antioxidanty působí proti volným radikálům (2) a neutralizují poškození kyslíkem, ke kterému může dojít v lidské tkáni.

Pečuje o trávení

Citrusová kůra je hlavním vedlejším produktem citrusového průmyslu. Není tajemstvím, že mandarinka je jedním z nejdůležitějších citrusů hojně pěstovaných v jihovýchodní Asii. Sušená kůra z mandarinek, která se v čínské tradiční medicíně nazývala „Chenpi“, se používala k léčbě zažívacích potíží a zánětů, což přetrvává dodnes. V sušeném stavu se považuje za funkční potravinu, která má pozitivní vliv na trávení a sekreci žaludečních a střevních tekutin (3).

Příprava čaje

Odstraňte kůru, dbejte na to, aby zůstala bílá dřeň. Nechte kůru přirozeně vyschnout. Slupka zůstane dobrá a použitelná po několik měsíců, pokud je uchovávána ve vzduchotěsné nádobě na chladném a tmavém místě. Pro přípravu čaje odtrhněte několik malých kousků a přidejte do sklenice nebo hrnku horké vody a nechte několik minut louhovat. Sušenou mandarinkovou kůru můžete také dát do horkého černého čaje.

Studie v čísle BioMed Central Dermatology z roku 2001 odhalila, že kombinace horkého černého čaje a citrusové kůry může snížit riziko vzniku rakoviny kůže o 70 procent, zatímco samotný horký čaj snižuje riziko pouze o 40 procent (4).

Na co dalšího lze kůru použít?

Lidoví léčitelé sušenou pomerančovou kůru doporučují pro zmírnění ranních nevolností u těhotných žen. Vliv má i na vyrovnávání krevního cukru, detoxikaci jater, léčbu nachlazení a chřipky a zmírnění stresu. Není škoda tenhle přírodní poklad vyhazovat?

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2004/05/040512041238.htm, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3249911, (3) www.ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/jfpp.13532, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC45584/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat