Prostreno.cz

Nejčastější výmluvy proti konzumaci ryb

Ryby jsou výživné, chutné a zdravé. Tak proč je tolik lidí nejí? Toť otázka, která má hned několik odpovědí. Jaká výmluva je povědomá zrovna vám?

Ryby jsou důležitou součástí zdravé a vyvážené stravy. Odborníci přitom doporučují každý týden sníst dvě porce ryb, z nichž jedna by měla být tučná. Ryby patří k zásobárnám omega-3 mastných kyselin, které pomáhají udržovat zdravé srdce (1). Ryby jsou také výživným zdrojem bílkovin, ale ani tak leckoho nepřesvědčí, aby je zařadil na svůj jídelníček. Proč? Tohle jsou nejčastější výmluvy, jimiž se strávníci ohánějí.

„Vadí mi rybí aroma“

Je pravda, že pach vařených ryb (zejména těch tučných) může přetrvávat dlouhé minuty, ale existují způsoby, jak ho minimalizovat. Před smažením na pánvi upřednostněte grilování v alobalu nebo pečení v troubě (s pokličkou).

„Nemám rád kosti“

Rybí filé můžete koupit čerstvé nebo zmrazené – většina z nich má jen minimum kostí. K rybám, že kterých se kostičky vytahují velmi snadno (jedním tahem) pak patří pstruh, sumec, tilapie, treska či candát. Co se týče drobných kostí kupříkladu u sardinek, tak ty jsou měkké a přidají vápník do vaší stravy.

„Nelíbí se mi chuť“

Pokud nemáte rádi chuť ryb, může vám pomoci jejich smíchání s jinými potravinami. Vyzkoušejte tuňáka v pečivu nebo v rizotu. Ryby podávejte v rajčatové omáčce (pro zředění chuti) nebo ochutnejte rybí kari. Taky se neomezujte pouze na jeden druh. Bílá ryba má obecně jemnější chuť a pevnější texturu. Treska, štikozubec nebo platýs jsou dobré ryby pro začátek, ale nezapomínejte ani na další mořské plody. Mušle, chobotnice a krabi nemají tolik omega-3 jako tučné ryby, ale přesto chutnají skvěle. Najděte si svůj oblíbený kus!

„Ryby se těžko vaří“

Ryby se ve skutečnosti vaří velmi snadno. Pokud si nějakou tu rybičku koupíte – filetovanou – stačí ji okořenit černým pepřem a vložit do rozpálené pánve nebo trouby. Záleží na tloušťce filé, ale když je trouba horká, stačí 15 minut na propečení. Nebo na konci vaření vhoďte kostky ryby do hrnce s horkou omáčkou, přikryjte pokličkou a za méně než 10 minut bude hotová.

„Ryby jsou drahé“

Mražené ryby jsou často levnější než čerstvé filé a mohou opravdu dobře fungovat v rybím koláči, rybích koláčích nebo rybí paštice. Ať už si vyberete cokoli, k dochucení použijte citron, černý pepř, chilli nebo petržel. Uzené ryby, jako je uzená treska jednoskvrnná, makrela nebo losos, mohou být levnější a pohodlnější možností, ale pozor na vysoký obsah soli.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25720716/bhf.org.uk





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat