Prostreno.cz

Vyrazte na sběr podbělu. V přírodě už je k mání

Podběl je poslem jara, které sice kalendářně ještě nezačalo, ale na kvítky této rostlinky už se v některých částech republiky dá narazit. Víte, co všechno léčí?

Podbílek, lopušice, Kristovo oko, svalník, zaječí lupen nebo mateří líčko. I tak se říká podbělu, který se hojně používal už ve starém Řecku a Římě, a to zejména na respirační potíže všeho druhu. Pro jeho pověst zázračného léčivého prostředku byl dokonce hlavním symbolem ranhojičů a apatykářů, kteří si ho věšeli nad svými dveřmi. Ovšem nacházel i jiná uplatnění – tradovalo se totiž, že zlepšuje jasnovidectví i intuici, proto byl součástí mnoha magických obřadů. Květy tohoto posla jara, které se sbírají nejčastěji, už v přírodě začínají být pomalu k mání, takže bylinkáři vyhlašují pohotovost. Nebude se podběl hodit i vám? Tohle jsou jeho famózní účinky!

Stop kašli i dlouhotrvajícím zánětům

Co moc dobře věděli naši předci, to nepopírají ani současné vědecké poznatky. Třeba studie publikovaná v magazínu Pharmaceutical Biology prokázala, že směs sloučenin obsažených v podbělu snižuje frekvenci kašle až o 62 procent. To jiný výzkum, tentokrát zveřejněný v časopise International Journal of Molecular Sciences, zase poukazuje na skutečnost, že složení této nenápadné rostlinky blokuje specifické dráhy zapojené do zánětlivých stavů. Z dalších průzkumů pak vyplývá, že zabraňuje poškození nervových buněk, přičemž chrání mozkové tkáně, což je přínosné pro prevenci demence i Alzheimerovy choroby. To byste do téhle kytičky neřekli, že? Dokáže však ještě něco.

Účinné řešení únavové krize

Dle názoru lidových léčitelů a vlastně i mnohých babských rad podběl snižuje i horečky. Dále prý pomáhá i na trávicí obtíže a hlavně únavu, která nás právě na jaře dostihuje poměrně často. Aby byl výčet jeho schopností kompletní, nelze nezmínit, že také přispívá k normální funkci imunitního systému a urychluje hojení ran i léčbu ekzémů. Pokud budete podbělový čaj kloktat, můžete tak omezit pravděpodobnost obávané paradontózy, tvrdí příznivci alternativních postupů.

Zdroje: www.healthline.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26439905/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5751343/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15744068/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat