Prostreno.cz

Úžasné věci, které přijdou s omezením cukru

Mladistvější pokožka, lepší nálada i štíhlejší křivky. Přesně tohle byste brali všemi deseti? Dejte cukru vale! Věřili byste tomu, že denně v průměru zkonzumujete 22 čajových lžiček?

Cukru se někdy říká bílý jed, a to kvůli jeho nepříznivému vlivu na zdraví. Protože je návykový (1), bývá jeho omezení skutečně těžké. Když se ale „pochlapíte“ a cukřenku už znovu nedosypete, můžete se dočkat těchto fantastických výhod. Nezní to jako parádní motivace?

Mladší vzhled, který chcete

Ať se to někomu líbí, nebo ne, cukr rovná se vrásky. Jeho nadměrná spotřeba, s níž má problém většina dnešní populace, v těle způsobuje glykaci. To je proces, při kterém se kolagen a elastin v kůži nevratně deformuje, což stárnutí pokožky mnohonásobně urychluje. Jmenované sypké ochucovadlo také úzce souvisí se záněty – i tohle mladistvému vzhledu doslova odporuje. Uznávaný americký plastický chirurg Anthony Youn upozorňuje na to, že když ho ze stravy úplně vyloučíte, můžete vizuálně omládnout už za pouhých 14 dní (2). A to je výzva! Na co se ještě můžete těšit?

Příval nekončícího optimismu

Možná jste přesvědčení o tom, že když si dáte tu čokoládovou sušenku, vylepší vám to náladu až do večera. Pravda je ale taková, že konzumace cukru ve skutečnosti souvisí s vyšší mírou deprese a úzkostných stavů (3). Předpokládá se, že je to dáno jeho podporou výše zmíněných zánětů, které mají negativní dopad na funkce mozku.

Sbohem, nadbytečné kilogramy!

Podle Americké kardiologické asociace spolykáme v průměru 22 čajových lžiček denně (4), čímž nevědomky jdeme naproti vzpouře těch hormonů, jež řídí pocity hladu a sytosti. Výsledek je jasný – přejídání a tím i hrozící nadváha, které se pak horko těžko zbavuje. Když „bílému jedu“ tedy dáte ráznou stopku, můžete si tělesné proporce hezky vyladit, a to v řádu i několika málo týdnů. Nemluvě o tom, že si tím posílíte také imunitní systém, protože cukr snižuje schopnost bílých krvinek zabíjet bakterie až o 50 procent (5).

Zdroje: (1) www.healthline.com/health/food-nutrition/experts-is-sugar-addictive-drug, (2) www.besthealthmag.ca/list/what-happens-when-you-stop-eating-sugar/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29268815/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19704096/, (5) www.academic.oup.com/ajcn/article-abstract/26/11/1180/4732762





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat