Prostreno.cz

Naklíčené brambory opravdu nejezte

Vaše uskladněné brambory na sobě mají klíčky a některé i zelenou slupku. Bude to plýtvání, když je raději vyhodíte? Nebude. Berte to spíše jako prevenci zdravotních komplikací. Kterých přesně?

Dušené, vařené, smažené… Brambory jsou vynikající asi ve všech podobách i tepelných přípravách. A navzdory tomu, že vypadají zcela obyčejně, bývají až překvapivě výživné. Do zdravého jídelníčku tedy rozhodně patří!

Přednosti v každém soustu

Věřte, nebo ne, tato zemědělská plodina je naprosto excelentním zdrojem klíčových látek. Vitaminy C, D, E, B6 a B12, dále pak draslík, mangan, hořčík, fosfor, vápník, železo, zinek – tohle všechno poskytuje. Stejně jako vlákninu a bílkoviny (1). Od nutričního složení se odvíjejí i zdravotní benefity, jež zahrnují pomoc při snižování krevního cukru, podporu trávení, regulaci cholesterolu i normalizaci tlaku (2). Mezi příznivci alternativních metod se hovoří i o tom, že lidově nazývané erteple či zemáky mírní překyselení žaludku a velmi účinné bývají i při pálení žáhy a žaludečních vředech. Děláme si tedy doma pořádné zásoby, protože brambory jsou chutné, prospěšné i kulinářsky všestranné. Jenže občas si všimneme, že se na nich objevují klíčky. Můžeme je pak jíst?

Ozdoba, která může pěkně zatopit

Lauren Harris-Pincus, což je americká registrovaná dietoložka a autorka knih o stravování, připomíná, že brambory obsahují dva druhy přírodních toxinů – solanin a chaconin (3). Ačkoli jsou podle ní tyto glykoalkaloidy v mírné míře k nalezení v celých plodech, jejich jednoznačně nejvyšší koncentrace vždy bývá právě v klíčcích. Nadměrná hladina uvedených toxinů pak prý může způsobit zvracení, bolesti břicha i hlavy, zácpu či naopak průjem, nepravidelné vyprazdňování nebo takzvanou mozkovou mlhu, což je přetrvávající pocit únavy, malátnosti a nesoustředěnosti. Naklíčené brambory tedy raději nekonzumujte. A pro jistotu se zbavte i těch, které mají zelenou slupku – zelený odstín sice pochází z netoxického chlorofylu, ovšem signalizuje zvýšené množství uvedených glykoalkaloidů solaninu a chaconinu (4).

Zdroje: (1) www.nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2770/2, (2) www.healthline.com/nutrition/benefits-of-potatoes#TOC_TITLE_HDR_5, (3) www.eatingwell.com/article/7951433/is-it-safe-to-eat-sprouted-potatoes/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30486846/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Mac and cheese recept

(1 hlasů)

Čočka na kyselo

(3 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat