Prostreno.cz

Čínské ovoce, které přispívá ke kvalitnějšímu spánku

Špatně se vám spí? Máte problémy se zklidněním a meditacemi? Pak vám může pomoci nenáročná subtropická rostlina, která bez problémů prosperuje i našich klimatických podmínkách. Už jste slyšeli o jujubě?

Jujuba neboli cicimek čínský (Ziziphus jujuba) je teplomilný, opadavý strom pěstovaný pro tmavě červené až hnědé plody, kterým se říká čínské datle. Ty obsahují velkou dávku antioxidantů, aminokyselin a polysacharidů a díky nim pomáhají podporovat relaxaci a odpočinek. Důkaz? Tady je. Jedna malá, randomizovaná studie z Austrálie zjistila, že lidé, kteří užívali semena jujuby každou noc po dobu čtyř týdnů, měli delší a kvalitnější spánek než ti, jež přijímali placebo (1), takže pokud máte problémy s usínáním, jujuba vás v tom nenechá. V jaké formě ji lze přijímat?

Nejen čaj to může být

Jedním ze způsobů, jak začlenit jujubu do své noční rutiny, je popíjet čaj. Chcete-li si „vyrobit“ svůj vlastní, zkombinujte sušenou jujubu (k dostání v asijských obchodech) se zázvorem a vodou. Vařte až čtyři hodiny a nápoj začněte popíjet od odpoledních hodin.

Suplement

Nejjednodušší a nejpohodlnější metodou užívání je suplement, jež obvykle obsahuje další sloučeniny podporující spánek (kupříkladu bisglycinát hořečnatý). Když se tyto ingredience zkombinují, vytvoří nehormonální pomoc navozující klid a spánek.

Osvěžující jídlo

Pokud si dáváte záležet na začleňování ovoce do vašich smoothies nebo svačin, uvítáte informaci, že jujubu můžete jíst „jen tak“. Chuť je podobná sladkému jablku. Konzumuje se přímo v sušeném stavu v průběhu celého dne (200 gramů přijde asi na 225 korun), ale je vhodná i pro vaření mnoha chutných pokrmů. Zvolte ovoce, které není uměle doslazované.

Pěstování na zahradě

Pokud si jujubu budete chtít vypěstovat, pak byste měli vědět, že se jí nejlépe daří v lokalitách, kde prospívá i víno. Jedná se o teplejší oblasti s dostatkem slunce a dlouhým podzimem, během něhož mohou plody vyzrát. Na půdu nemá nijak přehnané nároky, může být i kamenitá.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33385511, www.mindbodygreen.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat