Prostreno.cz

Dieta bez lektinu s ukázkovým jídelníčkem

Při bezlektinové dietě ze své stravy vyloučíte potraviny, které obsahují lektiny (druh bílkovin), jako je pšenice a další obiloviny, mléčné výrobky živočišného původu, fazole a čočka. Co tím získáte?

Kardiolog Steven Gundry představil bezlektinovou dietu ve své populární knize z roku 2017 „The Plant Paradox“. On a další zastánci tohoto způsobu stravování věří, že konzumace lektinů může vést k nárůstu hmotnosti, mozkové mlze, chronickým zánětům, špatnému trávení z narušeného mikrobiomu a dalším nepříznivým symptomům.

Dietní plán na sedm dní

Zatímco dieta bez lektinu zahrnuje schválené a neschválené potraviny, na rozdíl od mnoha jiných stravovacích plánů nespecifikuje, kdy musíte jíst a v jakém množství. To znamená, že s porcemi skončíte až ve chvíli, kdy pocítíte sytost. Níže je uveden příklad sedmi dnů na bezlektinové dietě, počínaje fází jedna, která je nejvíce omezující (ta trvá tři dny).

  • 1. den: Špenátové smoothie s avokádem, mátou, římským salátem, citronovou šťávou, extraktem ze stévie, 60 gramů pečeného kuřete, restované žampiony s kokosovým olejem, 60 gramů divokého lososa, salát s citronem a olivovým olejem, dušený chřest.
  • 2. den: 60 gramů divoce uloveného halibuta s citronem, avokádem a restovaným špenátem na kokosovém oleji, špenátové smoothie s avokádem, mátou, římským salátem, citronovou šťávou a extraktem ze stévie, zelí, restovaná brokolice a mrkev plus kimchi.
  • 3. den: Avokádo, vařený chřest, syrové kysané zelí, řepa, avokádo a citronové smoothie, 90 gramů pečeného kuřete, kapusta vařená s česnekem, citronem a olivovým olejem.
  • 4. den: Brukev čínská, kokosový olej, mrkev, 90 gramů lososa, avokádo, citronová šťáva, kokosový olej, vlašské ořechy, 90 gramů pečeného kuřete, vařená růžičková kapusta a syrový salát z kysaného zelí, 30 gramů hořké čokolády.
  • 5. den: Mango, vlašské ořechy, avokádo, 30 gramů hořké čokolády, listová zelenina, konopný proteinový prášek, voda, máta a citronové smoothie, dále 90 gramů divoké tresky, salát ze syrové řepy s bazalkou a piniovými oříšky.
  • 6. den: Kokosové mléko, mandlové máslo, špenát a konopný proteinový prášek (smoothie), salát z avokáda a syrové řepy s olivovým olejem a citronovým dresinkem, 110 gramů pečeného kuřete, chřest, zelí, 30 gramů hořké čokolády.
  • 7. den: Proteinová tyčinka bez cukru, 30 gramů hořké čokolády, vlašské ořechy, avokádo, 60 gramů kuřecího salátu na listové zelenině s dresinkem z citronu a olivového oleje, 110 gramů lososa uloveného ve volné přírodě, konopná semínka, citron, chřest. Tak co, jdete do toho?

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6603809/ - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat