Prostreno.cz

Nesporné výhody studených polévek

Co vy a polévky? Že vás na zdlouhavé přípravy vývarů nijak neužije? Zkuste ty studené! Mají vysokou nutriční hodnotu, hotové jsou raz dva a ještě podporují hubnutí.

Polévka je grunt! Ale nemusí být vždycky horká, že? Jakmile se venku oteplí, může být její studená verze příjemná a velmi osvěžující. Už se vám sbíhají sliny? Přímo na ni, nebo spíše na tyto výhody?

Tekutý parťák při hubnutí

Z četných vědeckých výzkumů vyplývá, že se lidé, kteří si před hlavním chodem dají polévku, cítí plnější, což omezí jejich následný kalorický příjem až o 20 procent (1). Pokud z takového „předkrmu“ uděláte pravidlo, můžete mít při redukci váhy mnohem lepší podmínky i rychlejší viditelné výsledky. A to se počítá! Jsou tu však i další nesporná pozitiva. Nejběžnější recepty zahrnují pyré nebo zeleninu, zejména pak rajčata, papriky, okurky, cibuli a červenou řepu. Protože nedojde na tepelnou úpravu, zachovají si tyto potraviny vyšší hladinu určitých vitaminů, kterým teplo obvykle škodí. Mimochodem, fantazii se meze nekladou, takže se dá také experimentovat a připravit polévka klidně i z ovoce, jako je meloun, ananas či avokádo.

Co je čerstvé, to je dobré

Jak již bylo zmíněno výše, nejtradičnějšími surovinami bývají různé druhy zeleniny, které jsou ve většině případů čerstvé. Podle amerického vědce a autora bestsellerových knih nejen o stravování Williama Li je každá z těchto ingrediencí nabitá přírodními chemikáliemi nazývanými bioaktivní látky, které aktivují obranné systémy těla, posilují imunitu, zlepšují krevní cirkulaci a chrání před poškozením buňky DNA (2). Díky čerstvosti používaných plodů a jejich plné chuti nebudete muset do polévky přidávat žádná zbytečná ochucovadla. A poslední plus? Snadná příprava! Vždyť potřebné suroviny mnohdy stačí jen rozmixovat a hotovo. Taková rychlovka se bez zdlouhavého stání u plotny hodí, nemyslíte?

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2007/05/070501142326.htm?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.blog.myfitnesspal.com/why-cold-soup-is-a-great-summer-weight-loss-trick/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat