Prostreno.cz

Nesporné výhody suplementace zinkem

Zinek je základní minerál, který hraje důležitou roli v mnoha tělesných funkcích, včetně imunitního systému, hojení ran, růstu a vývoje a zdravého vidění. Bohužel mnoho lidí ho nemá ve stravě dostatek. Nicméně doplňky stravy mohou pomoci tuto mezeru zaplnit. Jaké výhody má suplementace zinkem a jaký vliv má na lidské tělo?

Benefity suplementace zinkem

Zinek je silný antioxidant, který pomáhá chránit tělo před vnějšími vlivy. Je také důležitý pro tvorbu hormonů a může pomoci snížit pravděpodobnost zánětu. Zinek hraje důležitou roli v imunitním systému a chrání tělo před nemocemi a infekcemi. Významnou roli hraje také při hojení ran a pomáhá podporovat zdravou pokožku a vlasy. Kromě toho je nezbytný pro normální růst a vývoj a je zvláště důležitý pro těhotné a kojící ženy. (1)

Zinek je spojován také se zlepšením plodnosti u mužů i žen. U mužů může zinek pomoci zvýšit počet a pohyblivost spermií. U žen může pomáhat regulovat hormony, jako je estrogen a progesteron, které jsou důležité pro ovulaci a početí. Dokonce dokáže i pomoci zlepšit náladu, snížit úzkost a dokonce zlepšit paměť. (2)

Jak získat zinek z potravy

Kromě užívání doplňků stravy existuje mnoho potravin, které mají vysoký obsah zinku. Patří mezi ně korýši, červené maso, drůbež, fazole, ořechy, semena, ústřice a mléčné výrobky. Zinek se nachází také v některých cereáliích, chlebu a dalších výrobcích z obilí. Vyvážená strava zahrnující tyto potraviny vám pomůže zajistit dostatečný příjem zinku. (3)

Nedostatek zinku

Pokud nemáte ve stravě dostatek zinku, může být prospěšné jeho doplňování. Zinek lze nalézt v mnoha formách, včetně tablet, pastilek a tekutých doplňků. Je důležité vybrat si doplněk stravy, který má správné složení, aby se zinek mohl ve vašem těle vstřebat. Kromě toho je důležité, abyste se před zahájením jakéhokoli nového doplňkového režimu poradili se svým lékařem. (4)

Celkově je zinek nezbytným minerálem, který hraje důležitou roli v mnoha tělesných funkcích. Pokud ve stravě nepřijímáte dostatek zinku, může vám jeho suplementace pomoci. Rovněž je důležité vybrat si doplněk stravy, který má správnou formu zinku. Kromě toho může konzumace vyvážené stravy, která zahrnuje potraviny bohaté na zinek, pomoci zajistit dostatečný příjem tohoto nezbytného minerálu. (5)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3724376/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636409/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636409/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3636409/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat