Prostreno.cz

I bílý pepř má kouzelné schopnosti

Pepř není jenom jeden. Už jste v obchodě sáhli po tom bílém? Má jemnější chuť, výrazné aroma a dlouhý seznam léčivých účinků. S jeho pomocí můžete vyzrát i na lupy!

Asi žádná světová kuchyně se neobejde bez pepře. K nám do Evropy ho po svém tažení do Indie přivezl makedonský král a vojevůdce Alexandr Veliký, který v něm našel velkou zálibu. A vlastně, nejen on. V období zámořských objevů byl pepř příčinou mnoha válek i motivačním faktorem k dalekým výpravám. Svého času se jeho hodnota přirovnávala ke zlatu, což si dnes asi jen stěží představíme. Že s ním při vaření hodně šetříte, protože je až příliš výrazný? Pro citlivé jazýčky je tu přece bílá verze!

Jemná chuť a extra vůně

Bílý pepř je oproti tomu černému mnohem jemnější a podle některých i výrazně aromatičtější. Tato ingredience se využívá zejména při přípravě smetanových polévek, světlých omáček, salátů, tvarohových pokrmů, bílého masa a ryb, ovšem přidat se dá prakticky do čehokoli. To, že tento pepř nemá svůj typický tmavý odstín, ještě neznamená, že je ochuzen o zdravotní výhody. Naopak jimi doslova překypuje!

Lék na bolest, co rychle zabírá

V pepři obsažený piperin patří coby alkaloid do stejné skupiny jako morfin získávaný z makovic, má tedy i podobné vlastnosti (1). Protože pomáhá lepšímu prokrvení i okysličení, přičemž vykazuje protizánětlivé účinky, tlumí bolesti rozličného původu. Ať už vás pobolívá hlava, zuby, břicho či pohybový aparát (2), špetka pepře by měla rychle ulevit. Uplatní se ale i zažívacích obtížích, neboť zvyšuje sekreci kyseliny chlorovodíkové a pomáhá zefektivnit trávicí procesy (3).

Prevence rakoviny a stop lupům

Tento bledý prášek vám může usnadnit i dietu, protože urychluje spalování kalorií a zlepšuje činnost metabolismu (4). Dále přispívá k léčbě kašle (5), reguluje hladinu cukru v krvi (6) a působí proti rakovině (7).  Nevylučuje se ani vnější využití – pokud ho smícháte kupříkladu s tvarohem a vzniklou masku nanesete na pokožku hlavy, můžete zatnout tipec otravným lupům (8). Tak to vidíte, i bílý pepř je užitečnou ingrediencí, která za vás bude bojovat na mnoha frontách!

Zdroje: (1) www. jchps.com/issues/Volume 8_Issue 2/jchps 8(2) 37 SEH 008 Dayang Syahreeny Bt Abang Mustafa 360-364.pdf, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2688199/, (3) www.researchgate.net/publication/344694496_King_of_Spice_Pepper_Piper_nigrum_is_a_Gift_to_Homo_Sapiens, (4) www.researchgate.net/publication/316319164_Dietary_capsaicin_and_its_anti-obesity_potency_From_mechanism_to_clinical_implications, (5) www.researchgate.net/publication/344694496_King_of_Spice_Pepper_Piper_nigrum_is_a_Gift_to_Homo_Sapiens, (6) www.researchgate.net/publication/233534388_Effect_of_Piperine_on_the_Pharmacokinetics_and_Pharmacodynamics_of_Glimepiride_in_Normal_and_Streptozotocin_-_Induced_Diabetic_Rats, (7) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2590098620300142, (8) www.researchgate.net/publication/344694496_King_of_Spice_Pepper_Piper_nigrum_is_a_Gift_to_Homo_Sapiens





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Omeleta s brokolicí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat