Prostreno.cz

Nezdravou kyselinu arachidonovou konzumujeme v živočišné stravě

Mnoho různých typů mastných kyselin v naší potravě může mít na naše tělo různé účinky. Co potřebujete vědět o kyselině arachidonové a ve kterých potravinách se nachází?

Kyselina arachidonová z rodiny omega-6 mastných kyselin se přirozeně v naší potravě vyskytuje. Vzhledem k tomu, že se nachází především v živočišných produktech, příjem kyseliny arachidonové se zdá být nižší u vegetariánů a veganů. Pokud není kyselina arachidonová přijímána přímo, tělo si ji dokáže vyrobit z kyseliny linolové, která se nachází například v rostlinné stravě (1). 

Potraviny s kyselinu arachidonovou

Kyselina arachidonová je především v živočišných potravinách jako maso, uzeniny, sádlo, vnitřnosti, ryby, vejce, sýry a mléčné výrobky. Rostlinné potraviny, jako je slunečnicový olej, obsahují prekurzor kyseliny arachidonové, kyselinu linolovou. Organismus si z něj dokáže vyrobit kyselinu arachidonovou sám, pokud není dodávána přímo. Odpůrci kyseliny arachidonové jsou omega-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem. Mohou inhibovat metabolismus kyseliny arachidonové, protože mají podobnou strukturu a soutěží o stejné enzymy (1). 

Kyselina arachidonová a zánět

Pokud je potravou přijímáno příliš mnoho kyseliny arachidonové, může se tvořit více prozánětlivých mediátorů, které mohou zánět v kloubech při revmatických onemocněních zhoršit. U těchto pacientů se doporučuje snížit příjem kyseliny arachidonové a kyseliny linolové. Zejména při kombinaci s rybím olejem může dojít ke zlepšení symptomů bolesti (2). 

Přesný způsob působení omega-6 mastných kyselin je stále předmětem debat. Ačkoli kyselina arachidonová může být prekurzorem zánětlivých produktů, zvýšený příjem sám o sobě nevede ke kritickým zánětlivým procesům. Jako důležitější se jeví dostatečný přísun omega-3 mastných kyselin (2).

Rovněž nebylo prokázáno, že by kyselina arachidonová byla spojena s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin a celková kvalita stravy se zdá být důležitější než omezení kyseliny arachidonové (2).  

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6052655/, (2) www.beva.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.2042-3306.1984.tb01893.x 






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat