Prostreno.cz

I mrkev má svou denní doporučenou dávku

Dokážete si představit, že byste se jednoho hezkého dne probudili s oranžovou kůží, čehož by se vaše okolí přinejmenším leklo? Může se to stát, a to kvůli nadměrnému množství konzumované mrkve. Objevují se pak ale i jiné nepříjemnosti.

Kolik mrkví jste za svůj život už snědli? Mohou jich být stovky, že? Pořád to ale nemusí znamenat, že o této zelenině víte všechno a naprosto nic vás nepřekvapí.

Všechno má svůj čas a vývoj

Mrkev pochází z jižní Asie, konkrétně z oblasti Afghánistánu, Íránu a Pákistánu, kde dodnes přežívají její divocí a nezkultivovaní zástupci. A ti rozhodně nevypadají tak, jak jsme zvyklí! Ta oranžová mrkev, kterou si koupíme na trhu či v supermarketu, je totiž výsledkem dlouhého šlechtění. Původně měla žlutou a bílou barvu a také byla o poznání tenčí. Jako součást běžné stravy se konzumovala už v 10. století, ale do Evropy se dostala až o dvě století později.

Dobrého pomálu

V souvislosti s mrkví se hovoří o jistých zdravotních pozitivech, která se týkají podpory zraku, optimalizace hladiny cukru v krvi, pomoci při regulaci tělesné hmotnosti, sníženého rizika rakoviny, normalizace tlaku i posílení obranyschopnosti (1). Navzdory těmto benefitům se ale nedoporučuje jíst více než pět až šest kousků denně, protože zvýšené množství této potraviny s sebou může nést i nepříznivé vedlejší účinky. O jaké přesně jde?

I vitaminy se člověk může předávkovat

Před pár lety byl v magazínu International Journal of Eating Disorders publikován článek, který popisoval velmi zvláštní případ jednoho muže (2). Ten jedl mrkve až příliš, načež byl hospitalizován v nemocnici kvůli silným bolestem břicha. Lékaři následně zjistili, že hladiny jeho jaterních enzymů mají abnormálně vysokou úroveň, proto pacientovi diagnostikovali mírný případ toxicity vitaminu A. Stručně řečeno – tímto vitaminem, kterého má mrkev skutečně hodně, se dotyčný doslova předávkoval. Tento stav se kromě nevolnosti a ztráty chuti k jídlu může projevovat i vypadáváním vlasů, permanentní únavou i krvácením z nosu (3). Čím dalším se uvedená potravina dokáže pomstít?

Pomoc, mám oranžovou kůži!

Nadměrná spotřeba mrkve může vést i ke změnám barvy kůže, čemuž se odborně říká karotenémie. Oranžové zabarvení pokožky má na svědomí beta-karoten, který takto obarví i moč (4). Nelze nezmínit, že tato zelenina některým jedincům způsobuje plynatost, protože ne každý ji dobře stráví (5).

Zdroje: (1) www.health.com/nutrition/health-benefits-of-carrots, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22431270/, (3) www.journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/156482650102200309, (4) www.health.clevelandclinic.org/can-eating-too-many-carrots-turn-your-skin-orange/, (5) www.iffgd.org/gi-disorders/symptoms-causes/intestinal-gas





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat