Prostreno.cz

Co se stane, když si nedáte pauzu na oběd

Že ráno dělá den? Tak pravda to je, zvlášť co se týče prvního jídla, ovšem i oběd je pro tělo i mysl velmi důležitý! Z jakých důvodů se nevyplatí ho přeskakovat?

Podle průzkumu z roku 2022 40 % lidí dělá polední přestávky během pracovního dne jen příležitostně, zřídka nebo vůbec. Je to situace, kterou není těžké pochopit. Vzhledem k tomu, že stále více lidí pracuje z domova nebo podle méně strukturovaného rozvrhu, polední jídlo může mít tendenci v tom všem chaosu zapadnout.

Když odpovídáte e-maily, píšete zprávy nebo se účastníte hovoru přes nějakou z komunikačních platforem, zkrátka vám pauza na jídlo nepřijde tak důležitá. Ale měla by! Co všechno se stane, pokud svůj oběd začnete zanedbávat – až příliš často?

Narušené trávení

Parasympatický nervový systém, jež je známý jako systém „odpočinku a trávení“, se aktivuje ve chvílích klidu. To umožňuje uvolnění žaludečních šťáv a trávicích enzymů, jež pomáhají s lepším vstřebáváním živin. Pokud si nedáte uklidňující přestávku na oběd, můžete následující jídlo v řadě špatně strávit, což vede k bolestem žaludku nebo nadýmání.

Odpolední únava

Odpolední energetická krize je legitimní jev – váš cirkadiánní rytmus kolem poledne přirozeně zpomaluje. Je pravda, že přestávka na oběd nezmění váš vnitřní cyklus spánku a bdění, ale může udržet stabilní hladinu energie v druhé polovině dne.

Není žádným tajemstvím, že během trávení střeva uvolňují neurotransmitery, které „mluví“ s mozkem – a mohou ovlivnit náladu. Ničím nerušený oběd je tak vstupenkou do světa štěstí a pohody. A pozor, pro trvalou dávku odpolední energie zkombinujte sacharidy bohaté na vlákninu s bílkovinami. Zkuste salát s kuřecím masem, sendvič s masem a zeleninou nebo fazole.

Snížená produktivita

Je to zvláštní, ale pravdivý paradox… Práci na chvíli odsuňte stranou a pravděpodobně toho za den zvládnete mnohem víc. Po zhruba 90 minutách produktivity naše soustředění upadá, takže má smysl dát si pauzu a reset, než zase přijde čas na nový cyklus produktivní práce. (Vyčištění hlavy v poledne do rutinní činnosti vnáší novou perspektivu.)

Zvýšený stres

A zase to s tím jídlem nevyšlo? Kdo chce kam, pomozme mu tam. Zdá se, že úroveň kolektivního stresu stále stoupá – a žít celý den jen prací tomu nikterak nepomáhá. Přestávka na oběd je tak krokem směrem k méně uspěchanému, hektickému životnímu stylu. Udělat si čas na polední přestávku představuje odrazový můstek, který se může rozšířit i do dalších vašeho života.

Zdroje: (1) www.torkusa.com/press-releases/tork-takes-back-lunch-break, www.mindbodyreen.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaně z lásky

(38 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat