Prostreno.cz

Výjimečné vlastnosti pažitky

Pažitku pobřežní neboli šnytlík zná asi každý. K čemu všemu je dobrá a jak ji lze uchovávat?

Pažitka (Allium schoenoprasum) je jedlým členem rodu Allium – kvetoucí čeledi rostlin, která zahrnuje pórek a jarní cibulku. Stonky a cibule této byliny mají jemnou, čistou, cibulovou chuť, jež se často používá k ozdobení jídel, jako jsou pečené brambory nebo čerstvá vejce. Jedna polévková lžíce pažitky poskytuje méně než tři kalorie. Mezi důležité živiny, které v této bylince lze najít, patří fosfor, draslík, vápník, vitamin C, vitamin K a folát. A čím je šnytlík výjimečný?

Je přírodním antioxidantem

Vědecká práce prokázaly, že listy pažitky vykazují antioxidační aktivitu (1). Antioxidanty jsou látky, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Zároveň neutralizují škodlivé volné radikály.

Někteří lidé také používají pažitku ke snížení rizika infekce, redukce hmotnosti vody nebo jako stimulant. V současné době však neexistuje dostatek důkazů, které by tyto přínosy pro zdraví podpořily.

Skvěle dochucuje pokrmy

Pažitka si hodně rozumí s pečenými bramborami, máslem i zakysanou smetanou. Také doplní smetanový sýr, zelené a majonézové saláty. Někteří kuchaři si doma vyrábějí i pažitkový olej. Mějte na paměti, že ten poskytuje výrazně více kalorií, protože se obvykle jedná o kombinaci oleje na vaření (jako je řepkový olej) a extraktu z čerstvé pažitky.

Výběr, příprava a skladování

Při výběru té nejlepší pažitky hledejte plné stonky, které jsou jasně zelené a rovnoměrně zbarvené. Vyhněte se pažitce, která vadne nebo začíná žloutnout. Ta je starší a nevydrží tak dlouho. Když si pažitku přinesete domů, nekrájejte ji, dokud nebudete připraveni ji použít. (Šnytlík zabalte do papírové utěrky a uložte jej do ledničky.)

Můžete pažitku zmrazit?

I když se textura pažitky může změnit, když ji zmrazíte, existují různé metody, které si možná zamilujete. Pažitku lze dá nasekat a umístit do sekcí tvořítek na led. Ty zalijte vodou a vložte do mrazáku. Nebo můžete pažitku umístit do plastového sáčku a odstranit přebytečný vzduch, aby byla vakuově uzavřena.

Možné vedlejší účinky

Existuje jen málo známých vedlejších účinků konzumace pažitky, i když některé zdroje uvádějí, že pokud jí sníte příliš mnoho, můžete mít zažívací potíže. Spíš se však hovoří o případné alergické reakci.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15305309/, názor autora - zbytek článku





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat