Prostreno.cz

Vedlejší účinky nadměrného pití alkoholu

Jeden říká, že občasná sklenička něčeho ostřejšího neuškodí, ten druhý před ní varuje. Ať už alkoholu holdujete, nebo ne, lékaři se shodují, že omezit své chutě na víno, pivo nebo lihoviny je bezpečnější a zdravější. Vedlejší účinky totiž na sebe nenechají dlouho čekat!

Podle odborníků z Národního ústavu duševního zdraví (NÚDZ) (1) má problém s alkoholem víc jak milion Čechů. Není žádným tajemstvím, že příliš mnoho pití v průběhu času nebo najednou zdraví ovlivňuje zásadním způsobem. S jakými vedlejšími účinky i vy můžete počítat?

Problémy s trávením

Větší množství alkoholu ovlivňuje trávicí trakt. Ve skutečnosti zabraňuje tomu, aby střeva potraviny strávila a efektivně absorbovala živiny a vitaminy. Nadměrné pití navíc může způsobit plynatost, nadýmání, průjem a plnost břicha. Alkohol také dráždí žaludeční sliznici a stojí za tvorbou a hromaděním nadměrného množství kyselin (2).

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak je stav, kdy je síla krve na stěnách cév trvale příliš vysoká. Nadměrné pití negativně ovlivňuje svaly v cévách, nutí je zužovat je a ve větší míře je poškozovat. Odborníci varují, že krevní tlak zvyšují již více než tři nápoje během jednoho sezení, zatímco opakované nadměrné pití vede k dlouhodobému zvýšení krevního tlaku (2).

Poškození jater

Poté, co se alkohol dostane do krevního oběhu, prochází játry. Ta patří k největším vnitřním orgánům, který k jeho rozkladu uvolňuje enzymy. Pití příliš velkého množství alkoholu najednou nebo dlouhodobě tento proces narušuje a obecně snižuje funkci samotného metabolismu. Následkem toho přebytky alkoholu cirkulují tělem a způsobují ztučnění jater (2).

Neurologické problémy

Alkohol zpomaluje chemické látky v mozku, které jsou zodpovědné za několik funkcí, a to včetně koncentrace, soustředění, nálady a reflexů. V překladu to znamená, že ovlivňuje centrální nervový systém způsoby, které mohou vést ke komplikovaným příznakům, jako je nezřetelná řeč, necitlivost a brnění nohou a rukou. Z dlouhodobého hlediska stojí za problémy s pamětí či neschopností regulovat samotné emoce (2).

Zdroje: (1) www.nudz.cz/pro-media/tiskove-zpravy/behem-pandemie-covid-19-vyrazne-vzrostlo-narazove-piti-vztah-k-alkoholu-opet-proveri-kampan-suchej-unor, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3307043/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat