Prostreno.cz

Třešně: Chutný a zdravý letní plod s překvapivými výhodami

Třešně jsou jednou z největších pochoutek léta. A to nejlepší je, že nejen skvěle chutnají, ale jsou také super zdravé!

Třešním neodolají ani ti nejzarputilejší odmítači ovoce. Na stromech se objevují jako první. Nejprve se sklízejí tzv. srdčité třešně, které lákají obzvlášť jemnou a šťavnatou dužinou. Na pilné sběrače pak čekají třešně s pevnou dužinou.

Rozdíly u třešní nejsou mimochodem pouze v konzistenci dužiny, třešně se mohou výrazně lišit i barvou. Většina je tmavě červená až téměř černá, ale najdou se i světle červené, a dokonce i žluté nebo žlutočervené třešně. 

Když se sklidí poslední pozdní třešně, je čas na višně. Na rozdíl od svých sladkých sestřiček dobře snášejí nízké teploty, a proto rostou i v oblastech s chladnějším klimatem. Protože obsahují podstatně více ovocných kyselin než třešně, chutnají podle odrůdy kysele až velmi kysele.

Jak zdravé jsou třešně?

Ať už sladké, nebo kyselé – třešně jsou nízkokalorická pochoutka. Pochutnávat si na nich je mimořádně zdravé i v dalších ohledech, protože třešně obsahují minerály a vitaminy ve spíše skromném množství, ale 100 gramů ještě obsahuje 12 –15 miligramů vitaminu C.

Antioxidační účinek třešní zpomaluje zánětlivé procesy namožených svalů, a podporuje tak regeneraci.

Folát (synteticky vyráběný jako kyselina listová) je nepostradatelný zejména pro ženy, které chtějí mít děti, a ženy v prvním trimestru těhotenství: Vitamin B je důležitý pro dělení a růst buněk, takže jeho dobrá zásoba může prokazatelně předcházet malformacím u nenarozeného dítěte. 

Především třešně jsou nabité takzvanými antokyany. Tato přírodní barviva patří do skupiny polyfenolů a přinášejí celou řadu zdravotních výhod. Antokyany mají ochranný účinek na buňky těla, například proti zánětům, předčasným procesům stárnutí a pravděpodobně i proti rakovině. Rostlinné pigmenty navíc bojují proti zvýšené hladině kyseliny močové a mohou tak účinně redukovat příznaky dny a artritidy.

Barviva antokyany z třešní zpomalují vstřebávání sacharidů v krvi a podporují tvorbu hormonů snižujících hladinu cukru v krvi. Tím se snižuje riziko cukrovky 2. typu.

Nákupní a kuchařské tipy

Třešně je nejlepší kupovat až v sezóně, jinak by mohly zklamat vodnatou chutí. Jedním z charakteristických znaků zralých chutných třešní je jejich kyprý tvar, který je také známkou čerstvosti. Barva na druhou stranu nemusí být jasným ukazatelem kvality. I když lze předpokládat, že velmi tmavé třešně chutnají obzvláště sladce a aromaticky, v závislosti na odrůdě mohou mít stejné vlastnosti i jiné světlé odrůdy.

Sezónu letního ovoce lze v mrazáku prodloužit až o deset měsíců. Mimochodem, mražené třešně můžete vypeckovat lépe.

Příprava třešní je snadná, ale může chvíli trvat, pokud je chcete vypeckovat. Toho lze dosáhnout dvěma způsoby. Po umytí a okapání je můžete rozpůlit ostrým, špičatým nožem a odstranit pecky, nebo můžete použít speciální třešňovou pecku, která vám ušetří spoustu práce. Druhý způsob je zvláště užitečný, pokud často zpracováváte velké množství třešní.

Tipy na přípravu třešní

Jaký druh třešně zvolíte, záleží nejen na vašem osobním vkusu, ale především na tom, k čemu ji budete používat. Sladké třešně se nejlépe konzumují syrové, ale jsou také perfektní volbou pro sladkosti, jako jsou ovocné saláty, krémy, zmrzliny, želé nebo marmelády.

Na druhou stranu je lepší používat višně do koláčů, dortů a jiného letního pečiva a džemů, protože chutnají aromatičtěji. Sladké to bude tak jako tak, jen musíte ještě trochu dosladit medem nebo sladidlem. Z obou si můžete také sami vyrobit lahodnou třešňovou šťávu.

Višně ale umí ještě víc. I když je z nich v syrovém stavu nadšený málokdo, dají se využít nejen ve sladké kuchyni. Dodají pokrmům s masem, chutney a dalším slaným pochutinám příjemně ovocný a nakyslý nádech.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872786/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat