Prostreno.cz

Zdravý špenát může i uškodit

Může vám vychvalovaný špenát zadělat třeba na ledvinové kameny nebo arteriální hypertenzi? Pokud ho budete jíst často a ve velkém, tak ano. A pozor, moc dobře si nerozumí ani s některými léky na lékařský předpis!

Pro svůj vysoký obsah vitaminů a minerálních látek je špenát ceněný už dlouho, proto se o něm hovoří jako o superpotravině. Co když ale tato zelenina, která je pilířem mnoha diet, zase tak super není? Znáte její temné stránky? Pokud se o nich chcete dozvědět něco více, pokračujte ve čtení!

Čeho je moc, toho je příliš

Nelze popřít, že špenát je vynikajícím zdrojem mnoha důležitých živin, a to včetně vitaminu K, vitaminu A, vitaminu C, železa a kyseliny listové. Je také bohatý na antioxidanty a obsahuje vlákninu, která může harmonizovat trávení a pomáhat při podpoře sytosti. Potravina spojována s pohádkovým hrdinou Pepkem námořníkem rovněž zprostředkovává sloučeniny, u kterých byl prokázán silný protizánětlivý potenciál. Výhody tedy dozajista má, ale stejně jako u čehokoli jiného může její nadměrná konzumace vést k určitým rizikům.

Není detox jako detox

Listová zelenina, ke které pochopitelně náleží i špenát, působí jako taková houba. Absorbuje totiž těžké kovy vyskytující se v půdě, v níž se pěstuje. Pokud tohoto zelenáče budete pojídat až moc často a v příliš velkém množství, může se vám v organismu nakupit kupříkladu olovo, čímž narůstá pravděpodobnost poškození ledvin i rakoviny. Dětem navíc hrozí problémy s vývojem.

Následky v podobě vysokého tlaku

Ačkoli je špenát považován za svatý grál zdravé výživy, pravdou zůstává, že v sobě skrývá vyšší obsah sodíku, který ve větší míře podporuje arteriální hypertenzi. A s tou není radno si zahrávat! Vymstít se však mohou i přítomné oxaláty neboli šťavelany. Jejich hromadění připravuje příhodné podmínky pro vznik ledvinových kamenů. Nemluvě o tom, že oxaláty mají tendenci vázat se na určité léky, čímž  podstatně snižují jejich účinnost. Týká se to zejména antibiotik a medikamentů na štítnou žlázu nebo úpravu krevního tlaku.

Zdroj: www.fischerinstitute.com/side-effects-spinach/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat