Prostreno.cz

Tvarohová rýže je ideálním letním jídlem

Spalující horko a rostoucí venkovní teplota vyžadují svoje. Co vás kromě pití vody udrží při životě? Tvarohová rýže. Důvodů, proč je tak úžasná, je hned šest!

Nikdo nemá chuť v letních měsících stát u plotny a vymýšlet časově náročná a kalorická jídla, která zatěžují trávení a přispívají k nadýmání. Patříte k těm, kdo si pobyt v kuchyni chtějí ulehčit? Uvařte rýži a z lednice vyndejte tvaroh. Tvarohová rýže se totiž považuje za jedno z nejzdravějších jídel pro letní sezónu. Z jakých důvodů?

Ochlazuje

Základem receptu je rozdrobený hrudkovitý tvaroh, promíchaný s rýží, a to zhruba v poměru 1 : 1. Každá další úprava je variabilní. Tvarohová rýže se podává teplá či studená, může se dochutit kořením, ovocem, máslem, sirupem, mákem a obecně čímkoli, co máte po ruce. Konzumace tvarohu a rýže v horkých měsících vám pomůže udržovat vnitřní teplotu vašeho těla, navíc platí za dokonalou náhradu těžkých jídel.

Je bohatým zdrojem probiotik

Díky zapojení tvarohu je uvedený pokrm bohatým zdrojem probiotik, která napomáhají dobrému trávení potravy (1) – bakterie přítomné v tvarohu působí na vnitřní výstelku střev.

Posiluje střevní mikrobiom

Pokud budete tvarohovou rýži konzumovat v pravidelných časových intervalech, obnovíte zdravou mikrobiální rovnováhu. A to váš trávicí proces ještě více zdokonalí.

Zlepšuje imunitu

Není žádným tajemstvím, že probiotika a dobré bakterie sídlící v tvarohu posilují imunitu. Díky zvýšené obranyschopnosti je tělo schopné bojovat s nemocemi, které v létě nechodí po horách, ale po lidech. Běžná je kupříkladu salmonelóza, angína či borelióza.

Odstraňuje stres

Ač je to možná k nevíře, tvaroh dokáže skvěle odbourávat stres. Probiotika a dobré tuky, které nabízí, zlepšují náladu, snižují stres a zmírňují hladinu podprahové úzkosti/deprese (2).

Je hotová za pár minut

Rýže se osolí, zalije studenou vodou v poměru 1 : 2 (na jeden díl rýže přijdou dva díly vody). Rýže se vaří 15–20 minut při mírné teplotě s odkrytou pokličkou, což se dá zvládnout na jakémkoli kempingovém vařiči. Dobrou chuť!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045285, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7507034, www.thehealthsite.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat