Prostreno.cz

Kávu v letadle si raději rozmyslete

Dát si při delším letu kávu? To je samozřejmě možné. Otázkou ale je, co spolu s ní cestující vlastně pijí. Kvalita vody v letadle je prý hodně tristní!

Káva je prostě káva. Pijeme ji několikrát denně a nehodláme na tom nic měnit ani na dovolené nebo při samotném cestování. Tak proč se jí zříkat i v letadle? Ostatně, jak jinak se vzchopit v naději, že se snáze přizpůsobíme časovému posunu? Je to ale dobrý nápad objednávat si ji právě tady?

Kofeinová vzpruha z nečistých zdrojů

K přípravě tohoto nápoje je samozřejmě potřeba voda, od čehož se může odvíjet celý problém. Podle amerického autora knih, zapáleného obhájce veřejného zdraví a profesora z newyorské vysoké školy Hunter College Charlese Platkina závisí kvalita vody na palubě letadla na mnoha proměnných, a to včetně toho, zda se jedná o domácí nebo mezinárodní leteckou společnost – předpisy se v jednotlivých zemích značně liší (1). Takže, jak čistá je voda, ze které vám usměvavé letušky udělají kávu? Podle studie zveřejněné v magazínu International Journal of Environmental Research and Public Health to není žádná sláva. Její poznatky sdělují, že z hlediska bakteriálního zatížení jsou lety na dlouhé vzdálenosti výrazně horší, než lety krátké (2). Voda na palubě skladována ve speciálních nádržích prý kromě bakterií obsahuje i stopy výkalů.  No to snad ne!

Kontroly kvality jen tak naoko?

Tak jistě, podle pravidel zavedených americkou Agenturou pro ochranu životního prostředí (EPA) jsou letecké společnosti povinné čtyřikrát ročně dezinfikovat a vyčistit vodní nádrž každého letadla a testovat ji na koliformní bakterie a potenciální kontaminaci E. coli. (3). Ale je tato frekvence opravdu dostačující? „Dosud jsem neviděl žádné důkazy o sankcích pro letecké společnosti, které nedodržují testovací plány a pravidelně neprocházejí těmito rutinními kontrolami,“ upozorňuje výše jmenovaný profesor Charles Platkin, který se netají tím, že si vodou v letadle ani nemyje ruce po toaletě, místo čehož raději využívá vlastní dezinfekční vlhčené ubrousky (4).

Zdroje: (1) www.dietdetective.com/airline-water-study-2019/, (2) www. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26529000/, (3) www.epa.gov/sites/default/files/2015-10/documents/aircraft_drinking_water_rule_training_part_1_introduction_pdf.pdf, (4) www. wellandgood.com/airplane-coffee-safety/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat