Prostreno.cz

Testy, které by měl podstoupit každý kuřák

Kuřáci jsou náchylnější k mnoha život ohrožujícím stavům, a proto by o své zdraví měli pečovat s maximálním nasazením. Patříte-li k nim, pravidelně žádejte o lékařské testy. Tyhle jsou pro vás naprosto nezbytné!

Užívání tabáku ovlivňuje téměř každý orgán v těle. Organismus zahlcuje nikotinem, ale také chemikáliemi (je jich více než 5 000), z nichž některé jsou karcinogenní (rakovinné). Z tohoto důvodu se kuřákům doporučují pravidelné lékařské testy. Na které byste ani vy neměli zapomínat?

Rentgen hrudníku

Rentgen hrudníku může pomoci změřit poškození plic. Kromě toho je také užitečný při získávání informací o zdraví srdce a problémech s krevními cévami způsobeným kouřením, jako jsou ucpané tepny a další onemocnění související s rakovinou plic.

Spirometrie

Toto je jedno z nejdůležitějších vyšetření pro kuřáky. Spirometrie je specifický druh dechového testu, který by se měl provádět společně s rentgenem hrudníku. Obecně je jeho účelem měření účinnosti plic a vyloučení jakékoli možnosti rakoviny plic, plicní fibrózy, rakoviny jícnu a dalších plicních onemocnění. Tento jednoduchý dechový test, známý také jako PFT test (test funkce plic), spočívá v tom, že pacient fouká nebo vdechuje do přístroje, aby zjistil, kolik vzduchu se pohybuje dovnitř a ven. (Pokud však jste nedávno podstoupili operaci srdce nebo hrudníku, je nejlepší se tomuto testu vyhnout.)

CT sken

Kuřáci by si nikdy neměli nechat ujít CT vyšetření, protože poskytuje lepší diagnostické obrazy a umožňuje lékařům odhalit zdravotní problémy v dřívějších fázích než pomocí obyčejného rentgenu.

Vysoce citlivý test C-reaktivního proteinu

Jedná se o krevní test, který zjistí hladiny C-reaktivního proteinu, jehož množství se společně s kouřením cigaret zvyšuje. Získané hodnoty poukazují na rizika srdečních onemocnění a mrtvice.

Elektrokardiogram

Látky, jako je oxid uhelnatý v tabáku, se vážou na hemoglobin v červených krvinkách, čímž zabraňují vstupu krve do srdce. To narušuje pravidelné fungování tohoto orgánu a může vést k ucpání krevních cév a blokování tepen. Elektrokardiogram nebo EKG testuje pravidelnost a rychlost srdečního tepu a taktéž pomáhá při odhalování případných problémů v dřívější fázi.

Screening diabetu

Kouření činí tělo odolnějším vůči inzulínu, což vede k vyšším hladinám cukru v krvi. Kuřáci mají obecně vysoké riziko vzniku cukrovky 2. typu, která stojí za základní příčinou několika dalších problémů, kupříkladu onemocnení ledvin. To je důvod, proč je screeningový test na diabetes nezbytný.

Krevní test na vitamin D

Pokud je vám více než 40 let a jste kuřák, musíte tento test podstoupit. Ve skutečnosti má většina kuřáků obecně nízké množství vitaminu D v krvi. Platí přitom, že chcete-li se vyhnout jakýmkoli rizikům a komplikacím, je nejlepší s kouřením vůbec nezačínat.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1647100/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat