Prostreno.cz

Nejlepší potraviny pro výživu orgánů

Víme, jak je důležité chránit vnitřní orgány kvůli všem životně důležitým funkcím, které v těle slouží, a to znamená jíst potraviny, které je podporují a prospívají. Jaké jsou nejlepší potraviny pro výživu orgánů?

Jak jste pravděpodobně uhodli, některé z nejlepších superpotravin na planetě jsou také jedny z nejlepších potravin vyživujících orgány, jako jsou fermentované potraviny a prospěšný kostní vývar.

A jaké další potraviny mohou vašemu tělu prospět?

Kokos a kokosový olej

Kokos prospívá tělu mnoha způsoby, jako je poskytování zdravých tuků, manganu, vlákniny a antioxidantů. Naproti tomu kokosový olej prospívá ledvinám a játrům, stejně jako žlučníku a slinivce. Kokosová voda podporuje a chrání slezinu, potlačuje záněty a pomáhá předcházet toxicitě jater. Zdravé tuky v kokosu a kokosových výrobcích navíc pomáhají chránit snad nejdůležitější orgán ze všech, srdce.

Vývar z kostí

Vývar z kostí je snadno jednou z nejlepších superpotravin na světě, takže není překvapením, že může prospět téměř každému orgánu v těle. Želatina a kolagen v kostním vývaru posilují zdraví střev a aminokyseliny, které poskytuje, pomáhají odstraňovat toxiny z těla a napomáhají detoxikaci jater spolu s dalšími orgány.

Kostní dřeň v kostním vývaru chrání, a dokonce otimalizuje zdraví mozku, zatímco zdravé střevo díky kostnímu vývaru je dobré i pro kosti.

Kysané zelí

Kysané zelí jako fermentovaná potravina poskytuje prospěšná probiotika, která pomáhají při zánětech, zlepšují trávení, podporují imunitu a vstřebávání živin, bojuje s potravinovými alergiemi a intolerancí, pomáhá s krevním tlakem, jsou prevencí rakoviny a pro zdraví jater a mozku. Je to také důležitá potrava pro mikrobiotu a víme, že střeva mohou mít zásadní vliv na všechny aspekty těla, včetně vnitřních orgánů.

Borůvky

Borůvky jsou nejen potraviny s vysokým obsahem antioxidantů, ale jsou to také potraviny vyživující orgány. Jsou zvláště prospěšné pro zdraví střev, mozku a srdce. Konzumace borůvek zlepšuje kognitivní výkon u dětí i starších dospělých, a to vše při ochraně před stárnutím mozku. Také může pomoci snížit riziko rizikových faktorů srdečních onemocnění, jako je vysoký krevní tlak a cholesterol.

Dýně

Dýně a cukety patří mezi nejlepší potraviny vyživující orgány. Hodně to souvisí s prospěšnými fytonutrienty a minerály, které dýně poskytuje. Například máslová dýně je dorbá pro oči, srdce, imunitu a další, zatímco cuketa může pomoci udržet orgány bez toxinů.

Kefír z kozího mléka

Další fermentovaná potravina, kefír, zejména kefír z kozího mléka, dodává probiotika spolu s mnoha dalšími živinami. Je zvláště dobrý při ochraně zdraví střev a díky vápníku, vitamínu K a dalším živinám, které dodává, může podporovat kosti. Díky kozímu mléku může také podporovat zdraví srdce tím, že pomáhá regulovat cholesterol.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3689889/, názory autora





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat