Prostreno.cz

I jeden slazený nápoj denně zvyšuje riziko rakoviny

Kolik komerčních slazených nápojů pijete vy? Pokud si říkáte, že jedna plechovka či sklenka denně přece není žádná katastrofa, jste na omylu. I tak málo k rozvoji rakoviny jater stačí. Platí to hlavně pro ženy středního věku!

Nadměrná konzumace slazených nápojů je pořádně velkým a hlavně celosvětovým problémem. Všechny ty perlivé limonády, ovocné šťávy, iontové i energetické drinky a ochucené minerální vody se pijí ve velkém, a to v dětské i dospělé populaci. Podle odborníků toto komerční občerstvení obsahuje vysoký podíl cukru, který negativně ovlivňuje nejen chrup, ale i tělesnou hmotnost konzumentů. Před pár dny se ale ukázalo, že situace je ještě o mnoho horší.

I v malém množství jsou obrovská rizika

Ženy ve středním věku, které pijí jeden slazený nápoj denně, mají podle studie zveřejněné v lékařském magazínu JAMA výrazně vyšší riziko vzniku rakoviny jater a také větší pravděpodobnost předčasného úmrtí způsobené chronickým jaterním onemocněním (1). Opravdu stojí za to si dvakrát rozmyslet, zda si místo koly či rádoby ovocné limonády nedat raději čistou vodu, doporučují autoři tohoto šokujícího výzkumu (2).

Čísla černých statistik nelžou

Tyto poznatky přicházejí v době, kdy je podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí chronické onemocnění jater devátou nejčastější příčinou úmrtí v USA, přičemž na něj ročně zemře více než 56 tisíc lidí (3). Co se týká rakoviny jater, ta je prý každoročně diagnostikována 11 tisícům nových pacientů, častěji pak ženám. Opravdu za to mohou slazené nápoje, které nemají žádnou výživovou hodnotu, ale jen „prázdné cukry“ a kontroverzní chemické přísady? Lékaři to nezpochybňují a upozorňují na to, že o tomto občerstvení se již dlouho všeobecně ví, že s sebou nese jistá zdravotní rizika. Ovšem vždy se hovořilo o nadměrné konzumaci, do které, jak se zdá, tedy spadá i jeden jediný slazený nápoj denně.

Zdroje: (1) www.jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2807987, (2) www.nypost.com/2023/08/08/a-sugary-drink-a-day-significantly-raises-liver-cancer-risk-study/, (3) www.cdc.gov/nchs/fastats/liver-disease.htm





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat