Prostreno.cz

Důvod, proč se těšit na sklizeň pastináku

Pastinák je dvouletá rostlina vysoká až jeden metr, má nadýchané listy a kořeny, které jsou obvykle červené. Jeho sklizeň začíná na podzim, jakmile uschnou natě. Už teď se na tuhle staročeskou zeleninu těšte, v podobě hranolek chutná naprosto skvěle!

Pastinaca sativa je rostlina s výživovými a léčivými vlastnostmi, která se používá po celém světě. V perské medicíně se pastináku říká zardak a tamní lidé ho používají jako projímadlo, stimulant libida, drtič ledvinového kamene a účinné diuretikum. Dužina pastináku je kompaktní, aromatická a krémově bílá, ale přesto se mnozí ptají, zda pastinák a mrkev náhodou není jedno a totéž.

Pastinák versus mrkev

Z botanického hlediska existuje mnoho kontroverzí ohledně rozlišování pastináku od mrkve. Aspoň co se týče chuti, rozdíl tu však je. Pastinák je oproti mrkvi aromatičtější a také obsahuje víc prospěšných látek. Mezi nejdůležitější účinné složky této nenápadné zeleniny patří kumariny, polyacetyleny, éterické oleje, terpeny a flavonoidy. A jak je to s jeho zdravotními účinky?

Staronový lék na rakovinu?

Pastinák může podle vědců (1) inhibovat růst rakovinných buněk v prsou, tlustém střevě, plicích a prostatě, a to díky vysokému množství kumarinů. Ve skutečnosti má protizánětlivé vlastnosti a zabraňuje přímé invazi rakovinných buněk do těla. Vyzdvihnout se ovšem musí i to, že patří k vynikajícím zdrojům vitaminů C a E a kyseliny listové. Kořen pastináku zároveň má vysoký obsah vlákniny, která zvětšuje objem stolice a upravuje její posun, také navozuje pocit sytosti, snižuje chuť k jídlu a je nápomocná při hubnutí.

Skladování a zpracování

Pastinák je nejlepší skladovat v mírně vlhkém písku ve studeném a chladném sklepě. Syrový se strouhá do salátů, často s mrkví, obvykle ale čeká na svoji podzimní kamarádku dýni, která se s ním dobře kombinuje. Využijete ho ale i ve sladkých kaších – a hranolky z něj jsou přímo božské.

Pastinák nakrájejte na proužky, ty krátce povařte v osolené vodě a nechte okapat. Poté hranolky přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Pastinákové hranolky pečte v rozpálené troubě, dokud nebudou mít zlatavou barvu.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8010426/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat