Prostreno.cz

Kombucha může mít více alkoholu, než si myslíte

Kombucha je hodně propagovaný nápoj, jehož popularita roste a roste. O pozitivním vlivu na zdraví se mluví stále, ale kolik má v sobě alkoholu? To je teprve otázka! Věřili byste tomu, že pivo za ním v tomhle směru zase tolik nezaostává?

Ještě před nějakou dobou byla kombucha dostupná jen těm, kteří si ji vlastními silami připravovali doma. To už ale samozřejmě neplatí, protože dnes se tento nápoj běžně prodává v obchodech se zdravou výživou i na internetu. Obrovský zájem spotřebitelů pochopitelně vzbuzují jeho prezentované zdravotní účinky, ale co se týká samotného složení, je tu stále několik otazníků.

Elixír s mnoha prospěšnými benefity

Kombucha, což je slazený fermentovaný nápoj z černého nebo zeleného čaje vyrobený ze symbiotické kultury bakterií a kvasinek, prý zvyšuje populaci užitečných bakterií ve střevním mikrobiomu, čímž trávení nesmírně prospívá. A vlastně – nejen jemu, neboť se již mnohokrát prokázalo (1), že se jeho výhody dotýkají i imunitního systému. Zároveň tlumí záněty, reguluje krevní tlak a příznivě působí i na hladinu energie. Řekli byste, že kombucha kromě mnoha a mnoha organických sloučenin, antioxidantů a vitaminů obsahuje i alkohol? Napadne to asi málokoho, ale pravdou zůstává, že fermentační proces spojený s její výrobou vždy nějaký ten alkohol přinese.

Tak trochu proti pravidlům

Ačkoli standardní normy nařizují, že obsah alkoholu v tomto čaji musí mít méně než 0,5 procent (2), realita je trochu někde jinde. Americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv provedl studii (3), na jejímž základě vyšlo najevo, že podíl alkoholu v komerčně prodávaných kombuchách bývá v rozsahu 0,5 až 2,5 procenta. Další výzkum (4) ve 32 procentech testovaných vzorků nalezl dokonce tříprocentní obsah alkoholu. Čistě pro srovnání – pivo může mít okolo čtyř procent, tudíž rozdíl není zase tolik zanedbatelný. Opravdu tedy víte, co pijete?

Zdroje: (1) www.brewdrkombucha.com/blog/does-kombucha-boost-immune-systems, (2) www.ttb.gov/kombucha#:~:text=TTB regulations on alcohol beverages,continued fermentation in the bottle, (3) www.law.uh.edu/healthlaw/perspectives/2010/leblanc_kombucha.pdf, (4) www.bccdc.ca/resource-gallery/Documents/Educational Materials/EH/FPS/Food/Kombucha report 2020.pdf





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat