Prostreno.cz

Zlepšete funkci nadledvin přirozenou cestou

Nedostatečnost nadledvin je stav, kdy nadledvinky neprodukují dostatečně vysoké hladiny několika životně důležitých hormonů. 

Nadledvinky jsou opravdu úžasné v tom, že denně vypumpují desítky různých hormonů. Některé jsou takzvané „stresové hormony“ jako kortizol, které mají v těle mnoho zásadních rolí. To je důvod, proč únava nadledvin a hormonální nerovnováha jsou obvykle patrné a ovlivňují všechny oblasti vašeho života.

Příznaky nedostatečnosti nadledvin

Jak poznáte, že trpíte nedostatečností nadledvin, nebo zda se jen dočasně cítíte více ve stresu než obvykle? Některé z běžných příznaků jsou chronická únava, svalová slabost, změny chuti k jídlu (zejména ztráta chuti k jídlu), ztráta váhy, zažívací potíže (včetně bolesti břicha, nevolnosti, zvracení, průjmu), nízký krevní tlak a s ním související závratě nebo mdloby, změny nálady, podrážděnost a deprese, bolesti hlavy, chuť na slaná jídla, problémy se spánkem, které vedou k neustálému pocitu únavy, pocení a noční pocení, vynechání menstruace nebo její nepravidelnost, nízké libido.

Většina těchto příznaků je způsobena velmi nízkými hladinami kortizolu, což je charakteristický znak nedostatečnosti nadledvin.

Příčiny

Základní příčinou selhání nadledvin je obvykle autoimunitní reakce. To v podstatě znamená, že váš imunitní systém začne pracovat na plné obrátky a útočí na vlastní zdravou tkáň, protože se mylně domnívá, že tělo je napadeno „cizím vetřelcem“ nebo hrozbou.

Co je příčinou autoimunitních reakcí? Obvykle se jedná o kombinaci různých faktorů. Mohou to být například vysoká hladina stresu nebo velmi stresující zážitek (jako je smrt v rodině nebo velká životní změna), vystavení toxinům a znečištění životního prostředí, nedostatek spánku, špatná strava, přehnané cvičení nebo naopak nedostatek pohybu.

Funkci nadledvin můžete zlepšit a dostat tak hormony zpátky do rovnováhy následujícími přirozenými způsoby.

Upravte svůj jídelníček

Jedním z nejdůležitějších kroků, které můžete udělat, abyste přirozeně podpořili nadledvinovou a hormonální rovnováhu, je vyřazení potravin, které zatěžují vaše tělo, a přidání potravin, které doplní energii nadledvinek. Odstranění běžných alergenů, toxinů a chemikálií může pomoci vašemu tělu uzdravit se samo.

Snižte stres

Změna prostředí, která pomůže snížit stres, je zásadní pro zdraví nadledvin. Účinné snižování stresu má mnoho podob a závisí na člověku. Mohou to být i ty nejběžnější koníčky nebo meditace a relaxační dýchací techniky. Tělu prospívá i čas strávený venku na čerstvém vzduchu, slunci a v přírodě.

Udělejte z dobrého spánku prioritu

Vaše nadledvinky potřebují dostatek kvalitního odpočinku, aby správně fungovaly. Odpočívejte, když se cítíte unavení, a dopřejte si co nejvíce kvalitního, nepřerušovaného spánku, jehož cílem je sedm až devět hodin v noci v závislosti na vašich konkrétních potřebách. Snažte se dodržovat pravidelný spánkový rozvrh, protože vaše tělo miluje rutinu, a vyvarujte se dlouhému ponocování.

Zvažte změnu cvičení

Cvičení pomáhá zbavit se stresu, ale příliš „dobrých věcí“ může škodit. Nadměrné cvičení a nedostatek odpočinku během dne zatěžuje vaše nadledviny a komplikuje produkci hormonů.

Pohybujte svým tělem způsobem, který vás baví, ale také si v případě potřeby dopřejte odpočinek, umožněte dostatečnou regeneraci a naslouchejte svému tělu, zda nejeví známky únavy nebo zranění. 

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7398608/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat