Prostreno.cz

Podzimní talíř bojující proti únavě

Podzimní únava je zcela přirozenou věcí, která však umí pěkně potrápit. Vždyť kdo by nechtěl mít víc energie? Věřte, že k vitalitě vám pomohou určité živiny čerpané z potravin. Co si nandat na talíř?

To, abyste se cítili zdravě a energicky, nezajistí kofein ani stimulační nápoje, ale zdravé potraviny, které tělu při přechodu z jednoho ročního období do druhého schází. Na co se zaměřit a z čeho vařit?

Živočišné a rostlinné proteiny

Maso, ryby, vejce a mléčné výrobky jsou dobrým zdrojem bílkovin, které, společně se sacharidy, udržují energetickou hladinu stabilní. Hovězí, vepřové a drůbeží maso také může poskytnout železo, karnitin, vitaminy skupiny B, hořčík či třeba draslík. Na tyto látky jsou bohaté i mořské plody.

Pokud masu a živočišným produktům neholdujete, a přesto se chcete vyhnout únavě, možná budete muset zvýšit příjem rostlinných bílkovin. Mezi zdroje proteinu, jež nepocházejí ze zvířat, patří quinoa, amarant, kešu ořechy, chia a sezamová semínka, arašídy, pistácie, fazole, vlašské ořechy či sójové boby.

Ovoce

Dobrým zdrojem energie je i ovoce. Skvělé jsou banány s vysokým množstvím draslíku nebo borůvky se spoustou antioxidantů. Od rána se dopujte i jablky, datlemi, goji, citrony, pomeranči nebo rozinkami. Ovoce tělo zásobuje cukry a sacharidy, takže zajišťuje krátkodobou i dlouhodobou energii.

Zelenina

Zelenina obsahuje mnoho živin produkujících energii, a některé druhy vám dokonce dodají i trochu bílkovin (ačkoli ne zdaleka tolik jako maso, vejce, mléčné výrobky nebo fazole). Na talíř si nandejte sladké brambory, chřest, brokolici, mrkev, květák, špenát a aktuálně populární dýně.

Obilniny

Obilniny jsou zdrojem sacharidů a tím pádem i trvalé energie. Z tohoto důvodu ve své kuchyni upřednostněte hnědou rýži, žito, ječmen a oves (ovesné vločky).

Nezapomínejte na pitný režim

Díky správnému pitnému režimu se budete po celý den cítit živější. Kromě čisté vody s citronem zkuste i mandlové, rýžové a sójové mléko. Obsahují hořčík, riboflavin (vitamin B) a bílkoviny. A kávě se radši vyhněte. Co se týče kofeinu, jedná se o stimulant, který spíše urychluje procesy ve vašem těle, než aby vyživoval buňky. Proto se na něj nespoléhejte a jeho konzumaci ve druhé polovině dne přerušte. Může narušit spánek.

Zdroje: www.manifatturafalomo.com/blog/sleep-tips/autumn-tiredness-fruits-vegetables/, www.gymbeam.com/blog/how-to-overcome-autumn-fatigue-and-have-more-energy-during-the-day/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat