Prostreno.cz

Časté říhání může odkazovat na potravinovou intoleranci

Ano, občasné říhání je zcela normálním projevem zažívacího traktu, stejně jako větry, ale co když bývá velmi časté? Tohle jsou důvody, proč si ústa každou chvíli zakrýváte rukou!

Hlavní funkcí říhání je vytlačit vzduch ze žaludku. Pokaždé, když jíte nebo polykáte, spolknete trochu vzduchu, takže je běžné si po jídle říhnout. Ve skutečnosti je úplně normální, pokud si říhnete 25 až 30krát denně, přičemž častější frekvence poukazuje na jeden z těchto problémů (1).

Těžké jídlo

Ve spodní části jícnu máte svěrač (sval ve tvaru prstence), nazývaný dolní jícnový svěrač, který slouží jako ventil mezi jícnem a žaludkem a zadržuje potravu a trávicí šťávy. Cokoli, co uvolní tento sval, do těla přivede více vzduchu. Mezi přispívající faktory patří tučná jídla, máta, čokoláda, káva a alkohol. Po konzumaci těchto dobrot také můžete zaznamenat kyselý reflux nebo pálení žáhy, protože obsah vašeho žaludku vytéká zpět (1).

Potravinová intolerance

Pokud máte potíže s trávením určitého jídla, pravděpodobně vás sužuje potravinová intolerance, jež stojí za bolestí břicha, průjmem, plynatostí, ale také nadměrným říháním. Spolupracujte s dietologem, abyste zjistili, které potraviny váš systém nezvládá zpracovat (1).

Zácpa

Zácpa, k níž přispívá dehydratace, nedostatečný příjem vlákniny či sedavý životní styl, může způsobit další zažívací symptom: časté říhání (1).

Těhotenství

Ukázalo se, že nadměrné říhání je mezi nastávajícími matkami velmi běžné. Progesteron uvolňuje dolní jícnový svěrač, takže i na začátku těhotenství mají gravidní ženy tendenci více říhat (2).

Žaludeční vředy

Žaludeční vředy, jež se objevují na sliznici žaludku, produkují přebytečnou kyselinu, která spouští říhání. Obvykle se souběžně s tím dostavuje pocit pálení v horní části žaludku (zejména po jídle), pálení žáhy, nadýmání a nevolnost (2).

Nedávno prodělaná nemoc

Lidský střevní mikrobiom je velmi plodný a při trávení potravy hodně pomáhá. Pokud jste však prodělali nějakou nemoc, může být rovnováha bakterií ve střevě narušena, což se projevuje právě nadměrným říháním (2).

Jak nadměrné říhání léčit?

Když budete chtít frekvenci říhání snížit, omezte šumivé nápoje, protože uvolňují oxid uhličitý a způsobují zvýšené množství plynu v těle. Dále vynechte žvýkačku, vyhnete se tak zbytečnému polykání vzduchu, do své stravy začleňte probiotika a nejezte před ulehnutím do postele (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4724007/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7590068/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Sýrová roláda

(1 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat