Prostreno.cz

Pohanka je zdravou alternativou obilí

Pohanka je na našich pultech už pár let v rámci celozrnného boomu. Stojí za to seznámit se s tímto tzv. pseudoobilím a jeho přínosy pro zdraví!

Přestože semena vypadají při oloupání téměř matoucím způsobem jako pšeničná zrna, rostlina se světlými drobnými květy patří botanicky do čeledi křídlatých a řadí se tedy mezi tzv. pseudoobiloviny. Pohanka je bezlepková, a proto je vhodná i pro lidi s intolerancí gluteinu nebo celiakií. V Rusku a Polsku je pohanka dlouholetým kulinářským oblíbencem, u nás se na ni v posledních desetiletích zapomnělo a vrátila se k nám teprve nedávno.

Jak zdravá je vlastně pohanka?

S přibližně 10 procenty vysoce kvalitních bílkovin je pohanka jednou z hvězd pseudoobiloviny. Biologická hodnota dokonce převyšuje všechny ostatní konkurenty jako je špalda a proso! Zrna také obsahují třikrát více lyzinu než většina ostatních druhů obilí – tento základní proteinový stavební materiál zajišťuje mimo jiné pevné kosti. Pohanka navíc obsahuje dostatek vitaminu E a B1 nebo B2. Ve značném množství jsou obsaženy také minerály jako draslík, železo, vápník, hořčík a oxid křemičitý, který je velmi důležitý pro pokožku a vlasy.

Obsahuje důležité živiny

Vyvážená minerální směs hořčíku, draslíku a železa dělá z pohanky cennou potravinu, zejména pro vegetariány.

Chrání buňky

Pohanka obsahuje na 100 gramů až 2,1 miligramu vitaminu E. To z ní dělá balzám pro naše tělesné buňky, protože je vitamin E chrání před volnými radikály a tím i před procesy stárnutí a nemocemi.

Je dobrá pro krásu

Pokud toužíte po lesklých vlasech a silných nehtech, měli byste pohanku na stůl dávat častěji. Pseudozrno je obzvláště bohaté na oxid křemičitý.

Může zabránit cukrovce

Zdá se, že pohanka snižuje riziko cukrovky. Ale i ti, kteří již cukrovkou trpí, mohou pohankou blahodárně ovlivnit hladinu krevního cukru.

Abyste byli fit a efektivní

S přibližně 10 procenty bílkovin je pohanka rozhodně jednou z nejlepších potravin pro fitness fanoušky. Zejména proto, že biologická hodnota (tedy využitelnost v organismu) je vyšší než u všech ostatních druhů obilí a pseudoobilí.

Posiluje kosti

Pohanka obsahuje třikrát více lyzinu než většina ostatních druhů obilí – tento proteinový stavební materiál zajišťuje především stabilní kosti.

Je bez lepku

Zvláště výhodné pro všechny, kteří netolerují lepek, je fakt, že pohanka se živinami vyrovná skutečnému obilí, ale neobsahuje lepek.

Pozor! V nadměrném množství může být škodlivá

Látka zvaná fagopyrin se nachází především ve vnějších vrstvách pohanky. U dětí a citlivých dospělých může způsobit rychlejší reakci pokožky na slunce spálením nebo v krajním případě i zánětem.

Zdroj: www.cs.wikipedia.org/wiki/Pohanka





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat