Prostreno.cz

V chladných dnech vsaďte na mandarinky

Mandarinky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na zimním trhu. A to nejen pro svou sladkou chuť, ale i velké zdravotní přínosy. A to vše v kapesní velikosti.

Kromě toho, že se může pochlubit širokou škálou důležitých vitaminů a minerálů, nabízejí i přínosy pro zdraví, jako jsou snížené riziko ledvinových kamenů, nižší hladina cholesterolu a posílení imunity.

Mandarinky a klementinky, které najdeme na našem trhu také velmi často, nejsou to samé. Klíčový rozdíl mezi mandarinkou a klementinkou je ten, že klementinky jsou ve skutečnosti hybridem mandarinek a sladkých pomerančů.

Mandarinky vs. pomeranč

Ačkoli se tyto dva druhy ovoce často zaměňují, existuje několik rozdílů, které odlišují mandarinku a pomeranč. Pro začátek, pomeranče jsou mnohem větší a pevnější, když jsou zralé. Mandarinky jsou na druhé straně malé, méně kulaté a měkčí. Vzhledem k jejich volné slupce se mandarinky obecně loupou snadněji než pomeranče a lze je proto vzít jako svačinu na cestách.

Nicméně, když na to přijde, mandarinky i pomeranče skvěle doplní vyváženou stravu. Obě tyto potraviny s vitaminem C obsahují podobný nutriční profil a mohou zvýšit váš příjem vlákniny a antioxidantů, které jsou důležité pro udržení celkového zdraví.

Účinky pro zdraví

Mandarinky jsou dobrým zdrojem několika důležitých vitaminů a minerálů. Každá porce poskytuje nízké množství kalorií, přesto má vysoký obsah vitaminu C. Mandarinky také dodávají řadu dalších živin, včetně mědi, vitaminu B6, thiaminu a folátu.

Podpora imunitní funkce

Stejně jako ostatní citrusové plody mají mandarinky vysoký obsah vitaminu C. Ve skutečnosti jen jedna střední mandarinka může dodat až 26 procent množství vitaminu C, které potřebujete v průběhu celého dne. Vitamin C hraje ústřední roli v mnoha aspektech, nedostatek vitamnu C každý den může pomoci zmírnit příznaky a zkrátit trvání běžných respiračních stavů, jako je nachlazení.

Nejen to, nedostatek tohoto klíčového vitaminu může dokonce vést ke snížené odolnosti vůči nemocem a infekcím. 

Vysoký obsah antioxidantů

Jednou z hlavních výhod mandarinek jsou jeho antioxidační vlastnosti. Antioxidanty jsou silné sloučeniny, které pomáhají bojovat proti poškození volnými radikály v těle a snižují riziko zánětů a chronických stavů, jako je rakovina, cukrovka a srdeční choroby.

Zlepšuje trávení

S 1,6 gramu vlákniny v každém středním ovoci je přidání mandarinek do vaší každodenní stravy skvělým způsobem, jak podpořit pravidelnost a zlepšit zdraví trávení. Kromě prevence zácpy může zvýšení příjmu potravin s vysokým obsahem vlákniny také snížit riziko dalších zažívacích problémů. Citrusy také bojují proti zánětlivým onemocněním střev a souvisejícím problémům.

Chrání před ledvinovými kameny

Ledvinové kameny jsou tvrdé minerální usazeniny, které se tvoří v ledvinách a způsobují příznaky jako ostrá bolest, nevolnost, zvracení a krev v moči při vylučování z těla. Citrusové plody mohou pomoci zvýšit hladiny citrátu v moči. 

Zlepšují zdraví srdce

Díky obsahu antioxidantů, vlákniny a vitaminu C mohou mandarinky pomoci udržet vaše srdce zdravé a silné. Častá konzumace citrusových plodů je spojena s nižším rizikem srdečních chorob a mrtvice.

Zdroj: www.en.wikipedia.org/wiki/Tangerine - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat