Prostreno.cz

Nealkoholické pivo má zásadní zdravotní minus

Jak asi chutná pivo plné bakterií salmonely, eisterie a E.coli? Pokud pijete nealkoholické, povězte nám o tom! Právě v těchto nápojích o tyto zárodky není nouze.

Pivo je prostě pivo. A kdo si nemůže dát „plnotučné“ neboli alkoholické, a to třeba kvůli řízení automobilu, ten nepohrdne nealko verzí. Ona tahle náhražka není špatná, protože chuťové buňky uspokojí také, tudíž se pomyslný vlk nažere a koza zůstane celá. Jenže co když v ní plavou škodlivé a zdraví ohrožující bakterie? Prý je to docela možné. Dejte si tedy pozor na to, co pijete!

Přísada, kterou bychom oželeli

Tak jistě, otrava z piva je něco, co se zase tak běžně neděje. Přesto američtí experti působící na Cornellově univerzitě upozorňují na to, že nízkoalkoholické i nealkoholické pivo může být živnou půdou pro nepříjemné bakterie, což prokázala jejich studie (1) zveřejněná v magazínu Journal of Food Protection. Ale fuj! Proč tomu tak je a v čem je problém? Lékaři to zřejmě neuslyší rádi, ale potíž je právě v tom chybějícím alkoholu.

Méně etanolu, více rizik

„Tato netradiční odlehčená piva postrádají jednu důležitou překážku, která růstu nežádoucích mikroorganismů brání, a to je koncentrace etanolu,“ nalévají čistého vína (respektive piva) autoři výše zmíněné studie v závěrečné tiskové zprávě, kteří poukazují i na další negativa. Dle jejich přesvědčení mají tyto nápoje vysoké pH i hladinu cukru, nízký obsah oxidu uhličitého a omezený podíl chmelových hořkých sloučenin, což je činí náchylnější ke zkažení i růstu potravinových patogenů (1).

Důkazy hovoří za vše

Experti učinili zajímavý pokus a zkusili nealko piva „naočkovat“ bakteriemi salmonely, listerie a E.coli, načež je 63 dní skladovali při teplotě 4 nebo 14 stupňů. Po této době zjistili, že tyto choroboplodné zárodky nejenže celkem obstojně přežijí, ale dokonce i rostou a prosperují. To znamená, že když při výrobě nealko piva skočí do kádě jedna malá nenápadná bakterie, což se samozřejmě klidně může stát, má v tomto nápoji příhodné podmínky k rozmnožování (1). A vy celou její armádu následně „vyzunknete“. Takže na zdraví? Ne, to tady nelze úplně říct…

Zdroj: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0362028X23068679?via%3Dihub#s0040






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat