Prostreno.cz

Gluten obsažený v alkoholu není pro citlivé lidi

Pivo či likéry. Co alkoholického můžete pít, pokud dodržujete bezlepkovou dietu? Výběr je trochu zúžený, ale pořád máte spoustu možností!

Svátky, oslavy narozenin nebo firemní večírky se jen málokdy obejdou bez alkoholu, nad čímž si člověk s celoživotním autoimunitním onemocněním způsobeným nesnášenlivostí lepku (glutenu) zoufá. Že tohle moc dobře znáte? A máte si místo přípitku dát čistou vodu? Tak nutné to není, jisté druhy alkoholu jsou pro vás, aspoň teoreticky, bezpečné.

Pivu a bourbonu se vyhněte, přednost dejte vínu

Na seznam nežádoucích druhů alkoholu zařaďte především pivo, tedy pokud není výslovně označeno jako „bezlepkové“. (Výrobci v posledních letech začali vyrábět širokou škálu bezlepkového piva. Tato piva jsou vyrobena z bezlepkových zrn, jako je čirok, proso a rýže.)

To víno a brandy jsou bez glutenu vždy, ale pro jistotu dvakrát zkontrolujte použité ingredience převážně u ovocných vín a vinných koktejlů (zpravidla platí, že míchané nápoje jsou problematické). Pokud štítek k dispozici nemáte (obsluha v restauraci se vymlouvá, že nemá čas jít do skladu a nechte vám informace o alkoholu poskytnout), radši zvolte jinou variantu.

Ani tequila (snad) neublíží

Lidé, kteří nemohou konzumovat lepek, reagují na alkohol vyrobený z lepkových zrn, včetně vodky, whisky, bourbonu a ginu. Hledejte likér, jež se destiluje z něčeho jiného než z pšenice, ječmene a žita, případně ochutnejte obyčejný rum, tequilu nebo cider (cider je, zjednodušeně řečeno, jablečný alkoholický nápoj vyrobený z kvašeného moštu).

Jak je to se saké?

Sake, či chcete-li saké, japonské rýžové víno vyráběné ze zkvašené rýže (bezlepkového zrna) může obsahovat stopy ječmene. V případě, že se ho nebudete chtít vzdát, pátrejte po označení junmai či junmai-shu, což v překladu znamená „čistá rýže“.

Příznaky zdravotních potíží

Bez ohledu na znalecké posudky o bezpečnosti alkoholických výrobků na bázi lepku některé osoby i přesto hlásí, že po jejich vypití mají zdravotní problémy. Proto byste i vy měli postupovat opatrně, minimálně ze začátku nepijte zbrkle a bez rozmyslu a pečlivě sledujte, jak tělo na konkrétní druh alkoholu reaguje. Po požití lepku má celiak obvykle bolesti břicha a zažívací potíže, jako jsou nadýmání, průjem, někdy i zácpa, nechutenství a zvracení.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3817350/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10570422/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat