Prostreno.cz

Každodenní konzumace mandlí zbavuje pleť mimických vrásek

Mandle podporují nejen celkové zdraví, ale i kvalitu pleti. Když je budete jíst každý den, zabojujete proti vráskám, dehydrataci i hyperpigmentaci. Jaké množství je takřka na lékařský předpis?

Boj proti stárnutí může být těžký oříšek. V zájmu mladistvé pleti zodpovědně používáte denní i noční krémy, striktně dodržujete pitný režim a snažíte se zbytečně neponocovat a krotit stres? Děláte jen dobře. A co takové mandle, jak často si na nich smlsnete? I tahle křupavá svačinka do omlazující kosmetické rutiny kupodivu patří!

Tak trochu jiná péče

Mandle mají hodně blahodárný nutriční profil i širokou škálu benefitů. Protože jsou bohatým zdrojem antioxidantů, a to včetně mocného vitaminu E, chrání buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a oxidačním stresem. Zároveň působí proti zánětům, přičemž prokazatelně prospívají srdci, mozku i kostem (1). Jejich spotřeba a „užívání“ se ale projeví i jinak – v zrcadle!

Medicína beroucí se po hrstech

„Běžně říkám svým pacientům, že každodenní konzumace mandlí představuje přirozený způsob léčby vrásek, zejména těch mimických,“ popisuje americká dermatoložka Neera Nathan (2). Její tvrzení potvrzují i poznatky 24týdenní klinické studie (3), z nichž vyplývá, že ideální denní množství jsou tak tři hrsti. Tento chutný pomocník nejenže omezuje vrásčité projevy stárnutí o zhruba 16 procent, ale pomáhá i na otravnou hyperpigmentaci. Zúčastněné ženy si po ukončení výzkumu pochvalovaly i zvýšenou hydrataci a pružnost pokožky, zejména na tvářích a čele. Pro ty, kteří jsou na ořechy alergičtí, se nabízí plán B. Dle názoru jmenované dermatoložky mají podobný přínos i doplňky stravy obsahující omega-3 mastné kyseliny. Pokud vám ale mandle nijak nevadí, tak s chutí do toho a hurá pro ně do obchodu. Čím dříve s nimi začnete, tím rychleji se dostaví výsledky.

Zdroje: (1) www.health.clevelandclinic.org/benefits-of-almonds, (2) www.nypost.com/2023/12/26/lifestyle/im-a-harvard-trained-dermatologist-eat-this-every-day-for-wrinkle-free-skin/pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33673587/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33673587/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Langoše

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat