Prostreno.cz

Pomelo posiluje imunitu a zpomaluje stárnutí

Chutí připomíná sladší grep a každý by denně měl sníst aspoň kousek. Neprávem přehlížené pomelo je zásobárnou živin, má vliv na obranyschopnost organismu a milují ho nejen ti, kdo pravidelně cvičí!

Pomelo (Citrus maxima) je nehybridní citrusové ovoce, kterému se daří v subtropických podmínkách. Je větší než grapefruit a uvnitř tuhé vnější kůry se ukrývá měkká masitá část, která chutná sladce. Pomelo je oblíbenou ingrediencí v různých pokrmech asijské kuchyně, najít ho můžete v salátech, polévkách, nudlích, smažené rýži i dezertech. Pomelo oplývá cennými živinami včetně vlákniny, vitaminu C a klíčových stopových minerálů, jako je železo a draslík. Důvodů, proč by nemělo zůstávat na pultech obchodů, je hned několik.

Posiluje imunitní systém

U zdravých dospělých uspokojí každodenní požadavek na vitamin C spotřeba jen poloviny velkého pomela. Vitamin C funguje nejen při zvyšování absorpce železa, ale také pracuje na zlepšení imunity bílých krvinek v systému (1). Kromě toho je vitamin C důležitý pro růst a vývoj všech tělesných tkání a uplatňuje se jako klíčový antioxidant.

Pečuje o zdraví srdce

Pomelo se svým vysokým obsahem draslíku pomáhá udržovat normální krevní tlak (2), podporuje aktivitu srdečních svalů, snižuje množství špatného LDL cholesterolu a tím přispívá k delší a zdravější délce života.

Mírní svalové křeče

Uvedený největší citrusový plod je vybaven klíčovým minerálem pro optimální svalovou funkci – hořčíkem. Proto je ideální volbou pro úlevu od svalových křečí (3). Navíc, po cvičení s vysokou intenzitou, když jsou svaly v pažích a nohou napjaté, může konzumace tohoto ovoce okamžitě zmírnit příznaky bolesti a nepohodlí.

Léčí zácpu

Pomelo je domovinou cenné dietní vlákniny, která zajišťuje správný pohyb střev po požití těžkých jídel. To je zásadní pro regulaci funkce ledvin a odfiltrování všech toxických odpadních produktů. Účinně také zmírňuje zažívací potíže.

Bojuje proti infekci močových cest

Hojné množství vitaminu C je užitečné při odstraňování škodlivých volných radikálů a bakterií z těla. Z tohoto důvodu se pomelo považuje za jednu z potravin, jež působí jako prevence infekce močových cest.

Podporuje zdravý oční pohled

Pomelo obsahuje pozoruhodné množství vitaminu A, jež je životně důležitý pro ochranu očí. Buničina tohoto citrusového ovoce má i velké množství karotenoidních antioxidantů – luteinu a beta-karotenu. Ty brání škodlivým volným radikálům při oxidaci zdravých optických buněk (4). Výsledkem je ostrý zrak.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7429027/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29637897/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9339908/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočková polévka

(1 hlasů)

Cibulačka

(1 hlasů)

Bramboráky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat