Prostreno.cz

Příčinou tloustnutí je u mužů manželství

Ženatí muži přestávají jíst zdravě a hodně flákají i fyzickou aktivitu. Ono je na tom gauči s mísou smažených brambůrků zkrátka nejlíp! Následky v podobě přibírání na sebe ale nenechají dlouho čekat.

Svatba je nádherná událost, při níž jsou všichni přítomní svědkem zásadního okamžiku – dvojice si u oltáře slibuje, že se bude milovat, ctít, respektovat i opatrovat, a to v nemoci, ve zdraví, chudobě i bohatství. Kéž by to vydrželo! Pravda je taková, že si zhruba 20 procent párů k pětiletému výročí nadělí rozvod, protože udeří vztahová krize (1). Jediným pozitivem je na tom všem je, že muži pak alespoň shodí ta nabraná kila. Za jejich nadváhu totiž může právě manželství!

Protože jsem ženatý, nedopnu kalhoty?

Ne všichni po sňatku zůstanou stejní, tedy hlavně v pase. Podle jisté asijské studie (2) publikované v magazínu Economics & Human Biology po svatbě pánové přibírají na váze mnohem víc než jejich drahé polovičky. Nárůst hmotnosti je pak způsoben běžnými faktory, jako je zoufalý nedostatek pravidelného pohybu a častější přejídání tučnějšími jídly. Zkrátka a dobře – návštěvy posilovny už nejsou na pořadu dne a v zapomnění mizí i zdravé stravovací návyky. Co si budeme povídat, to se samozřejmě projeví – a nejen v oblasti břicha.

Může být hůř!

„Již několik předchozích výzkumů naznačilo, že ženatí muži mají oproti těm svobodným tendence k nadváze i obezitě. Je to bohužel takový fenomén,“ domnívá se autor zmíněného asijského výzkumu, kterým je sociolog působící na Čínské akademii sociálních věd Shiwen Quan (3). Podle něj se tohle žen zatím netýká. Asi proto, že se stále chtějí udržovat v kondici, aby pro svého partnera zůstaly přitažlivé. Ale víte, co? Nevadí, že silnější pohlaví s navlečením snubního prstenu přibírá, hlavně, že je spokojené! Vždyť se prokázáno (4), že ho stresující manželství může i zabít. A to je teprve tragédie…

Zdroje: (1) www.cdc.gov/nchs/pressroom/02news/div_mar_cohab.htm#:~:text=The%20probability%20of%20a%20first,with%2062%20percent%20for%20cohabitations, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1570677X24000200, (3) www.dailymail.co.uk/health/article-13130529/Scientists-confirm-women-known-men-fat-marriage.html, (4) www.www.abc.net.au/news/2014-05-10/study-finds-stressful-marriage-more-likely-to-kill-men/5444260






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat