Prostreno.cz

Paměť svého dítěte můžete podpořit jídlem

V klíčových formativních letech dětství poskytuje správná výživa nejen podporu paměti, ale i koncentraci. Které superpotraviny by ani vašim dětem neměly na stole chybět? Kromě ovesných vloček jim dopřejte i oříšky!

Vzhledem k tomu, že aktivní životní styl ve škole, na dětských hřištích a doma vyžaduje vyšší energii, může zanedbávání správné výživy našich nejmenších ovlivnit různé aspekty fyzického a duševního zdraví. Tyhle potraviny bohaté na živiny však dětem (naštěstí) zajistí koncentraci i zdravý růst.

Zelená listová zelenina

Zelená listová zelenina, včetně špenátu, listů pískavice, listů koriandru a listů červené řepy, je plná vitaminů, antioxidantů, minerálů a vlákniny. Vitaminy A, B, E, K a C, spolu s beta-karotenem a folátem, podporují správný vývoj mozku (1), což je zvlášť pro mladší děti zásadní.

Ovesné vločky

Ovesné vločky, konzumované jako ovesná kaše, jsou snídaní s nízkým glykemickým indexem a vlastnostmi snižujícími cholesterol. Poskytují stabilní zásobu energie do těla a mozku, děti udržují mentálně v pohotovosti, snižují zácpu a podporují zdraví střev (2). Oves je vynikající volbou pro trvalé uvolňování energie, díky čemuž jsou ovesné vločky ideální i před zkouškami.

Bobule

Ovoce jako ostružiny, borůvky, jahody a třešně jsou bohaté na antokyany a flavonoidy, čímž také prospívají mozkovým funkcím. Jistá studie (3) potvrdila jejich účinnost také u dospělých. Každodenní pití extraktu z divoké borůvky po dobu 12 týdnů zlepšilo paměť a zapamatování seznamu slov. To se hodí vždycky.

Ořechy a semena

Ořechy a semena poskytují okamžitou energii. Vysoký obsah zdravých tuků, minerálů a vitaminů ve vlašských či kešu oříšcích, mandlích a pistáciích má pozitivní vliv na kognitivní schopnosti. Dýňová, chia, sezamová, maková, slunečnicová a lněná semena zase nabízejí vlákninu a protizánětlivé účinky (4). Co si přát víc?

Vejce a ryby

Vejce a ryby jsou zásobárnou omega-3 mastných kyselin, životně důležité látky pro vývoj mozkových a nervových buněk. Tyto superpotraviny s působivým množstvím bílkovin, vitaminů B6, B12 a D přispívají k udržení zraku, zvýšení dobrého cholesterolu a urychlení metabolismu. Jejich nízká spotřeba naopak může vést ke ztrátě paměti (5). Tak schválně, kdy vaše dítě mělo rybu naposledy?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0022316622003765, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8881511/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6855939/, (5) www.mdpi.com/2076-3425/13/9/1278





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat