Prostreno.cz

Potraviny s draslíkem fungují jako prevence zadržování vody

Draslík je pro naše tělo nezbytným minerálem, který má hned několik funkcí. Nepodceňujte jeho příjem a hledejte jej především ve stravě. Pokud milujete banány nebo avokádo, máte vyhráno!

Draslík je elektrolyt, bez něhož se organismus neobejde. Proč ho i vy potřebujete? Vyskytuje v každé buňce v těle, jeho nedostatek hrozí sportovcům i každému, kdo drží nízkokalorickou dietou, a na starost má tyhle věci.

Nervový přenos

Draslík hraje klíčovou roli v přenosu nervových vzruchů, což přispívá ke správné komunikaci mezi nervovými buňkami.

Svalová kontrakce

Draslík je nezbytný pro normální funkci svalů. Pomáhá při regulaci svalových kontrakcí, zajišťuje správnou koordinaci a sílu svalových pohybů. Nedostatek draslíku, nazývaný také jako hypokalémie, může potenciálně vést ke svalovým křečím.

Rovnováha tekutin

Zmíněný elektrolyt se společně se sodíkem a chloridem podílí na udržování rovnováhy tekutin v buňkách a mimo ně. Draslík reguluje osmotický tlak a zabraňuje nerovnováze, která může vést k dehydrataci nebo nadměrnému zadržování tekutin.

Funkce srdce

Draslík (chemická značka K) je zásadní pro udržení normálního srdečního tepu a tlaku (1), čímž je zajištěn správný rytmus a fungování životně důležitého orgánu.

Jak zvýšit hladinu draslíku?

Můžete začít tím, že budete jíst ty správné potraviny, mezi které patří banány, sladké brambory, špenát, avokádo, pomeranče, pšeničné otruby, sóju, pinto fazole, kapusta nebo losos.

Doplňky draslíku

Doplňky draslíku se doporučují lidem, u kterých byl diagnostikován nedostatek zmíněného elektrolytu. (Hladina draslíku pod 3,5 miliekvivalentu na litr je obecně považována za nízkou a může naznačovat hypokalémii, stav charakterizovaný nedostatkem draslíku v krevním řečišti.) Doporučená denní dávka draslíku se pak pohybuje okolo 370 mg. Toto množství nepřekračujte.

Hladina draslíku v krvi je přísně regulována pomocí ledvin. Větší odchylka koncentrace od optimálních hodnot může vážně ohrozit zdraví. Nadměrný příjem draslíku, zejména prostřednictvím doplňků stravy, nahrává hyperkalémii. Ta způsobuje nepravidelný srdeční tep, svalovou slabost či necitlivost. V závažných případech zvýšený draslík negativně ovlivňuje svaly zapojené do dýchání.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4332769, www.healthshots.com/how-to/tips-to-increase-potassium-levels/, www.en.wikipedia.org/wiki/Potassium





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat