Prostreno.cz

Mladý mozek zajistí konzumace špenátu

Což takhle dát si špenát? Nejznámějším druhem je špenát setý a tohle jsou důvody, proč by neměl chybět ani na vašem stole. Mozek omlazuje o celých 7,5 roku!

Špenát (Spinacia oleracea), původem ze Střední Asie, je jednou z nejvšestrannějších listových zelenin. Jí se čerstvý, vařený, restovaný i dušený a dá se přidat nejen do smoothie, ale i pečených dobrot, jako jsou sušenky. Jeho nesporné zdravotní benefity uchvacují.

Pomáhá řídit krevní tlak

Špenát obsahuje vitaminy a antioxidanty, které chrání před chronickými nemocemi (1) a zároveň podporují zdraví mozku, srdce a očí. Je také zdrojem dusičnanů, což jsou přirozeně se vyskytující chemikálie, jež otevírají krevní cévy, což zlepšuje průtok krve, zmírňuje stres vašeho srdce a snižuje krevní tlak (2).

Chrání před nemocemi

Špenát má v sobě tři gramy bílkovin na 100 gramů, takže patří k vynikajícím rostlinným zdrojům proteinu. Vědci (3) zároveň zjistili, že sloučeniny ve špenátu mohou snižovat oxidační stres. (Oxidační stres je nerovnováha antioxidantů a volných radikálů, které poškozují buňky. Některé důkazy naznačují, že oxidační stres zvyšuje riziko několika chronických onemocnění, včetně rakoviny, srdečních chorob a cukrovky.) Zmíněné sloučeniny pozitivně ovlivňují genovou expresi neboli „zapnutí“ určitých genů při zánětech a metabolismu. Konzumace většího množství špenátu tak chrání před chronickými nemocemi.

Je zdrojem antioxidantů

Špenát tělo zásobuje antioxidanty, z nichž všechny patří mezi flavonoidy. Tyto sloučeniny působí jako prevence před srdečními chorobami a zánětlivými onemocněními.

Má působivý nutriční profil

Špenát je plný živin, i když má nízký obsah kalorií. Jedna porce tří šálků poskytuje více než 300 % denní hodnoty vitaminu K. Zelená listová zelenina také poskytuje vitaminy A a C. Zmínit se musí i přítomnost železa, draslíku, vápníku, folátu a vitaminu B, jež tvoří červené krvinky.

Může podporovat zdraví očí

Lutein, antioxidant obsažený ve špenátu, snižuje riziko věkem podmíněné makulární degenerace. Tohle oční onemocnění rozostřuje ostré centrální vidění nezbytné pro čtení a považuje se za hlavní příčinu ztráty zraku u lidí starších 55 let.

Zabraňuje kognitivnímu poklesu

Protizánětlivé účinky špenátu z něj činí klíčového kandidáta na ochranu kognitivního poklesu souvisejícího s věkem. Studie (4) zveřejněná v roce 2015 sledovala stravovací návyky a kognitivní schopnosti více než 900 dospělých ve věku 58–98 let po dobu přibližně pěti let. Lidé, kteří jedli jednu až dvě porce zelené listové zeleniny denně, měli stejné kognitivní schopnosti jako lidé ve věku o 7,5 roku mladší.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27353735/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27075914/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7347016/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25681666/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Želví maso

(2 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat